Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

20 rad čarodějnice Košanové: Jak hýčkat muže a být šťastná

5. srpna 2011 | 12:00

Chlapi fungují úplně jinak, než my a vyjít s nimi je někdy nadlidský výkon. Stačí se naučit dvacet základních pravidel známé čarodějnice, oni budou spokojení a vy jejich princezna.

Každé chytré ženě je jasné, že muž potřebuje teplé večeře, nesnáší slzy a výčitky a funguje na něj vášnivý sex. Slavná čarodějnice Marcela Košanová to ví také, proto dala dohromady něco jako ženský zákon. Dvacet pravidel, které vám můžou ušetřit nervy a zlepšit vztah. Jsou opravdu ze života? My v redakci jsme o tom přesvědčené, ale pro jistotu jsem se zeptala dračice a moderátorky Evropy 2 Sandry Pogodové, co si o nich ona myslí. Téměř ve všech bodech jsme se shody.

20 pravidel lásky čarodějnice Marcely Košanové:

1. Nikdy nechtějte muže, který vás nechce.

Sandra: Je to pravda. Nemá smysl plýtvat časem a energií na někoho, pro koho jste neviditelná.

S tím se dá naprosto souhlasit. Naivka se trápí pro chlapa, který ji přehlíží jak obilné lány, ale my ostatní pokrčíme rameny, otřeseme se a jdeme dál. Někde jinde totiž určitě čeká někdo, pro koho jsme nádherné, úžasné a božské.

Zahrňte ho láskou a poběží za vámi jako pejsek

Autor: Profimedia.cz 2. Muže, který je zamilovaný do jiné, nesvádějte (způsobila byste si bolest).

Sandra: Jestli někdo nevidí tu svítící auru okolo zamilovaných lidí, tak ať si jde koupit pořádný brejle. Do takových věcí se zásadně nemontuji.

Snaha zničit něčí lásku je marný a také trochu trapný boj. Jednak máte velmi malou šanci na úspěch, a pak si můžete být jistá, že se vám taková nefér hra jednou vymstí. Pravidlo: Nedělej nic, co nechceš, aby jiní dělali tobě, tady funguje naprosto neomylně.

3. Dvoření všech mužů přijímejte s úsměvem. I stařík je skvělý trenažér.

Sandra: Muž, který se i ve vysokém věku dvoří ženě, zpravidla nepůsobí jako stařík, spíš naopak. Takže každý kompliment je vítán.

Když lichotku pronese muž vašich snů, funguje dvojnásob, ale i kdyby ji řekl kdokoli, počítá se. Každý kompliment vám udělá radost a zvedne sebevědomí.

4. Za muže zásadně neplaťte (ani na půl), uráží je to.

Sandra: Mě to uráží!

Zvláštní novodobý zvyk žen platit útratu za muže, nebo se o ní dělit na půl, z chlapů dělá neschopného břídila, který není schopný zaplatit vám ani kafe. A vy tím navíc dáváte najevo, že si vystačíte sama a žádného chlapa nepotřebujete.

5. Z havrana páva neuděláte.

Sandra: Muže si můžete obléknout a načesat, ale taktnosti ho nenaučíte. To musí mít tzv. pod kůží.

Přesně tak! Že chlapa nezměníte, říkaly už naše babičky. Trochu ho sice můžete upravit, ale žádné zázraky nečekejte.

6. Lichotky přijímejte s úsměvem. Nikdy neupozorňujte na své nedostatky.

Sandra: Já si ze sebe utahuji ráda, život se hned žije lehčeji. Ale všechno se má dělat s citem a láskou, pak to působí i roztomile.

Tohle je jedna z největších chyb žen. Jakmile je člověk pochválí, za krásné oči, hned vzdychají, že ale mají nemožné nohy. Naučte se prodávat své přednosti a na chyby kašlete. Stejně z nich máte hlavu akorát vy a vaše okolí je skoro nevidí.

7. Obdivujte inteligenci partnera a klidně se nechte poučit.

Sandra: Já to zbožňuji, když můžu k muži vzhlížet a obdivovat jeho vědomosti. Můj tatínek je přesně takováhle chodící encyklopedie. Ovšem nutno podotknout, že „kvalitních knih“ je málo.

Na tom něco bude. Muži prostě potřebují mít pocit, že jsou úžasní a vy se bez nich neobejdete. Problém je, pokud si o svém muži myslíte, že je to natvrdlý trouba. Pak je čas přemýšlet nad tím, jestli ho není lepší vyměnit.

Sandra Pogodová

Autor: Frekvence 1 8. Muži své investice neopouštějí, proto buďte jeho nejdražším pokladem.

Sandra: To platí pouze v případě, že jste schopná přinutit ho do vás investovat. Jinak si radši ukládejte stranou na důchod.

Pokud umíte ocenit sama sebe, dokážete se rozmazlovat, opečovávat a utrácet za sebe, bude to tak mít i váš muž. Jestliže jste skromná šedá myš, která má pocit, že za nic nestojí, změňte to. Jinak se ocenění od partnera nikdy nedočkáte.

9. Chcete prince, proto budu princeznou.

Sandra: Nejsem princoidní typ, takže na sebe tím pádem nemusím mít tak vysoké požadavky. Navíc, šestatřicetiletá princezna, to už snad zní jak nadávka.

Víme, že jste schopná, energická a praktická žena, která zvládne opravit prasklé potrubí, vymalovat obývák a zorganizovat dětem prázdniny. Uberte plyn. Ženská má být alespoň trochu něžná, krásná a na oko neschopná květinka.

10. Občas udělejte, co má rád.

Sandra: To mluvíme o jídle ? Samozřejmě, že když člověk může, tak udělá druhému pomyšlení.

Sem tam opravdu ano. Skákat jak on píská, je nesmysl, ale čas od času uvařit svíčkovou, namasírovat mu záda a vášnivě se pomilovat, z toho bude úplně vedle. Ale pozor! Ne moc často. Pak to bude brát jako naprostou samozřejmost a vaši povinnost.

Snídaně do postele může být váš nedělní rituál
Autor: profimedia.cz

11. Nikdy nezůstávejte s mužem z lítosti, vždycky s ním budťe pouze z lásky.

Sandra: To dřív sežeru vlastní pohovku, než bych byla s někým z lítosti. To je zločin proti lidskosti.

To je pravda. Je to ponižující pro něj i pro vás. Nemusíte prožívat dechberoucí horkokrevnou lásku, ale soucit je špatné lepidlo vztahu.

12. Mějte se ráda, on není alfa a omega vašeho života. Je pouze jeho příjemnou součástí.

Sandra: Správně, člověk má začít u sebe. Když jsem se sebou spokojená, ovlivňuje to celé mé okolí. Beru, co život zrovna dává a jsem za to vděčná.

Z tohoto bodu by pánové asi viděli červeně, ale co si budeme namlouvat, je to pravda. Pokud máte ráda sama sebe a chováte se podle toho (sem tam si koupíte něco na sebe, dojdete na kosmetiku, uděláte volno…), bude krásný celý váš život. Nakonec i psychologové tvrdí, že láska sama k sobě je naprostý základ spokojenosti.

13. Žijte a nechte žít. Nikdy neubližujte a nenechte si ubližovat.

Sandra: Jasně, ale všeho s mírou. Né, že po sobě nechám rajtovat jak na kobyle.

Každý si musí i v milujícím vztahu nechat trochu místa sám pro sebe a dát kousek volnosti druhému. Závislost jeden na druhém, trápení a naschvály do něj prostě nepatří. Násilí už vůbec ne!

14. Jen moudrý muž má právo stát po vašem boku.

Sandra: Copak se vás láska ptá, jestli je ten váš vyvolený dostatečně moudrý? Mně to přijde, že si z nás láska dělá někdy pěknou srandu.

To by bylo ideální, ale když se vzbouří hormony, vyplaví zamilované chemické látky a dokonale vás popletou, bude chvíli trvat, než vám dojde, že váš objekt touhy je nemožný truhlík.

15. Vážte si sama sebe a věřte si.

Sandra: Chvála Bohu, teď už ano. Doporučuji, je to skvělý pocit.

Je to trochu fuška. Najít sebedůvěru a nezlobit se na sebe kvůli tomu, že nejste dost vtipná, hubená, nebo bohatá, nemá smysl. Jen vám to zničí život. Učit se věřit si a mít se ráda opravdu stojí za trochu námahy.

Má mě rád, nemá mě rád
Autor: profimedia.cz

16. Dělejte, co umte nejlépe – buďte ženou.

Sandra: Na to se musím dobře vyspat a  probudit, pak to jde samo. Občas se místo ženy probudí saň a to pak sama na sebe čučím.

Určitě ano. Měly bychom umět prodat všechny své ženské přednosti. Nakonec na to chlapi čekají. Chtějí vidět krásnou, usměvavou, něžnou a trochu bezbrannou bytost, ze které by mohli být paf a mohli by jí chránit. Jenže na to v záplavě práce a povinností často zapomínáme a jsme víc chlapi, než ženy. Není to škoda?

17. Muž se nikdy nezmění. Naopak. Jeho vlastnosti se léty utvrzují v obou směrech, do plus i do mínus.

Sandra: Platí, že jak si to na začátku vztahu nastavíte, takové to budete mít. Spousta žen si ze samého obskakování vypěstuje gaučového povaleče, který akorát čte noviny. Tak pozor na to.

To je podobné, jako bod číslo 5. Smiřte se s tím.

18. Netrvejte vždy na svých nápadech a zásluhách. Přiznejte muži „prvenství“, budete tak vítězkou.

Sandra: Nadarmo se neříká, že muž je hlava a žena krk, který tou hlavou otáčí. Hlavně být v klidu.

Je to tak, jenže my se snažíme chlapy vyhodit ze sedla a tvářit se, že bez nás by to nešlo. Není to zbytečné?

19. Dejte “Božskému” co potřebuje, a on vám dá co chcete.

Sandra: Ten vždycky přece dává co chceme, proto je „Božský“.

Dávání a braní ve vztahu musí být vždycky v rovnováze. Pokud se můžete přetrhnout, děláte mu pomyšlení a on na váš kašle, je něco špatně. Jedno z pravidel, jak poznat, jestli je to u vás v pořádku, je přestat na chvíli veslovat. Prostě na pár dnů se vůbec nesnažit a čekat, jestli naskočí on. V lepším  případě zbystří, začne vám víc volat, ptát se, jestli něco nepotřebujete, nosit kytky. Vyzkoušejte to. Budete překvapená.

20. Závažná rozhodnutí pro jistotu dělejte sama a jeho tím neobtěžujte.

Sandra: Jak kdy. Například auto bych si rozhodně nekoupila bez porady s mužem. Musím uznat, že všechny ty malé finty jsou nesmrtelné a muži ty svoje samozřejmě používají taky. A nikomu to nevadí. Takže já to teda beru, šéfe!

Nemá smysl obtěžovat ho konzultací, jestli si máte koupit růžový nebo modrý svetr, ale do koupi domu nebo třeba výběru školy pro syna by určitě mluvit měl. I když je jasné, že už v tom máte dávno jasno.

Pravidlo navíc: Milujte ho, ale ne víc než sebe!

Autor: Majka Vinická, Kbak