Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženský orgasmus: Je to výborné antidepresivum!

Orgasmus je pro ženy výtečné antidepresivum
25. prosince 2011 | 21:44

Vlastně jsme jej my ženy dostaly jako bonus. Orgasmus, ten slastný pocit, totiž nemá žádný vliv na oplodnění, ale zato uklidňuje a tlumí bolesti. Tak proč ho nebrat také jako lék? Co jste ještě možná nevěděli o ženském orgasmu, najdete v následujících řádcích.

JAKO LÉK...

Je známo, že po orgasmu nastane pro ženy chvíle zklidnění, úlevy od napětí. Poleví i bolesti hlavy. Málokdo ale ví, že tato příjemná chvilka působí i na další bolesti. Například lékařské studie potvrdily, že po orgasmu je tak na tři čtyři hodiny tlumena i bolest, kterou způsobuje artritida. Příčinou je uvolňování endorfinů tlumících bolest a zlepšujících náladu. Mizí také úzkost z prožitého stresu. Mimochodem, není lepší lék pro hubnutí. Při sexu se dá spálit až 300 kalorií.

MOŽNOSTI ORGASMU

Více žen (asi dvě třetiny) dosahuje vyvrcholení drážděním klitorisu, méně díky bodu G, který se nachází na přední stěně vagíny. Některým ženám stačí dráždění prsou, jiné dokonce přiznávají spontánní orgasmus třením o židli nebo při jízdě na koni. Kuriózní jsou tyto prožitky při kýchání nebo smrkání. Některé šťastlivkyně zažijí vyvrcholení i ve spánku. Možná se jim zdá o Bradu Pittovi…

TROCHA HISTORIE

Ještě Hippokrates ve 4. století před naším letopočtem doporučoval mužům, aby pečovali o orgasmus svých partnerek, pokud chtějí počít dítě. Byl toho názoru, že vyvrcholení u ženy je urychlovačem početí. Naopak v dobách prudérních, například v devatenáctém století, bylo doporučováno ženám, aby při souloži ležely pokojně a nevydávaly žádné zvuky.

CO SE DĚJE V TĚLĚ

Kromě toho, že se při orgasmu vyplaví do krve hormony štěstí endorfiny, v mozku jsou také utlumena ta centra, která produkují strach, úzkost a negativní emoce. Dech se zrychluje, také srdce bije rychleji. Prsa se během vyvrcholení mění – jsou o něco větší a bradavky vztyčené. Klitoris se zvětší až o polovinu.

UMĚNÍ PŘEDSTÍRÁNÍ

Ženy jsou prý umělkyně v předstírání orgasmu a muži se pravdy nemohou dopídit. Proč předstírají? Dá se jednoduše říct, že k tomu mají dva důvody. Chtějí svému milenci udělat radost, někdy to ale zkrátka a dobře chtějí mít už za sebou – to většinou v dlouholetých manželstvích. Pravda je, že v tomto směru mají ženy velkou výhodu.

ORGASMUS V ČÍSLECH

Podle odborníků muž dosahuje orgasmu přibližně za dvě až pět minut, zatímco žena k němu potřebuje dvacet minut. Zajímavé je, že v průzkumech 44 procent mužů tvrdilo, že s nimi žena dosahuje vyvrcholení. Potvrdilo to ale jen 22 procent žen. Statistiky také jako zajímavost uvádějí, že mnohonásobný orgasmus mají spíše ženy vysokoškolačky než ty s nižším vzděláním…

JAK MU POMOCI

Dost žen si užívá sexu i bez vyvrcholení. Přesto neuškodí věnovat se příjemné předehře a vytvoření atmosféry, která ženy spolehlivě vyladí. Svíčičky, šampaňské, to rozhodně pomůže. Pro ženu je důležitá i poloha. Nejspolehlivější cestou k orgasmu je prý misionářská poloha, tedy na zádech, při níž má žena podloženou pánev polštářkem a kolena jsou přitažená k hrudníku.

Sexuoložka Hana Fifková:
.
Autor: .

Kolem deseti procent žen v populaci nikdy v životě orgasmus neprožilo. Podle mne to není tím, že by pro to neměly vlohy, ale spíše tím, že kvůli některým vnějším či vnitřním činitelům zatím nepřišly na to, jak na to. Nejčastěji za mnou přicházejí právě tyto ženy, ať už samy ze své vůle, protože by chtěly orgasmus prožít, nebo na přání partnera, kterému to buď vadí, nebo kterého to mrzí. Dlouhodobé neprožívání orgasmu může mít na partnerský sexuální život neblahý vliv ve smyslu poklesu až ztráty sexuální touhy.


Autor: Zuzana Pšenicová, evakk