Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Františka: Učme se z chyb slavných!

Fotografie
9. dubna 2011 | 22:04

Ne nadarmo se říká, že chybami se člověk učí. Poučit se můžeme také z módních hříchů celebrit - Veroniky Žilkové, Gábiny Dvořákové, Ivany Andrlové nebo třeba Sandry Novákové.

Chyba 1: Podprsenka s průsvitnými ramínky

Podprsenku s ramínky z průsvitného plastu, která laciným dojmem ruší víc, než ta přiznaná, oblékla pod velkou večerní toaletu do Plesu v Opeře i Veronika Žilková. Té se navíc jedna umělohmotná kšíra prádla při zběsilém tanci utrhla. Metaforicky řečeno: barbarství křepčilo na parketu a noblesa v koutku plakala. Lepší je ramínka podprsenky přiznat. Navíc existuje prádlo, které drží i bez ramínek .863430:gallery:true:true

Chyba 2: Zařezávající kalhoty

Sex-appeal je v módě povinný bez ohledu na věk a typ postavy. Musí se ale prodat vhodným způsobem. Na tělo obtažené kalhoty se ale nesmí zařezávat do rozkroku a elastické kamaše nesmí být druhou učebnicí anatomie poučující o linii Venušina pahorku. To, v jakém modelu dává herečka Eva Jansen na odiv své krásně šlachovité tělo, zavání lacinou ordinérností a těžkým nevkusem.

863431:gallery:true:true

Chyba 3: Velké kabelky

Příležitostná modelka Gábina Dvořáková se do společenských rubrik dostala díky nemanželskému vztahu s moderátorem Leošem Marešem. Jako mnohé jiné nepochopila, že velké kabely jsou sice ještě trochu in, ale ani v době, kdy byly šlágrem, nepatřily na večírek. Navíc k lehounkým šatičkám.

863439:gallery:true:true

Chyba 4: Bílé boty

Ostře bílé boty jsou vždycky – u ní i u něj – stylistickým oříškem. A také velmi sporný je do bílé barvy úporně vyladěný outfit. Příkladem je i lázeňský švihák, s postem politika neúspěšně koketující zpěvák Jan Kalousek.

863432:gallery:true:true

Chyba 5: Problematické legíny

Ustřižené elastické punčocháče česky zvané legíny (nikoli kamaše z jemné kozinky, úpletu, jak si mnozí pletou) byly proti dobrému vkusu hozenou rukavicí už v letech osmdesátých. A to samé platí pro jejich comeback, který se před pár lety odehrál. A to v mnohem brutálnější podobě – legíny pod džínové šortky, minisukni, šatičky. Legíny s topem, jenž nesahá ani pod rozkrok. Opravdu velký masakr, který se v šatníku českých žen drží. Přestože proporčně ubližuje a zkracuje nohy i vysoké gazele.

863433:gallery:true:true

Chyba 6: Nevhodný plášť

Stylová jednota je vždy podmínkou úspěchu. Ke společenským šatům se tedy obléká příhodný plášť. Nikoli sportovní kabát s chlupem připomínajícím totalitní eskymo. Škoda, protože jinak je outfit Sandry Novákové bez chyby.

 

863434:gallery:true:true

Chyba 7: Trenky s košilí

Plátěné, dlouhé trenky či surfařské plavky připomínající bermudy jsou s košilí neslučitelné. Další zvěrstvo pouliční módy, která si leckdy trendy přetavuje po svém se všemi estetickými důsledky. Lobbyista Marek Dalík se sice chlubí milióny, ovšem se vkusem je v bankrotu.

863435:gallery:true:true

Chyba 8: Nevhodné doplňky

Doplňky nelze podceňovat, neboť dokážou oblečení povznést nebo jej poslat do pekel. Pouzdrové, koketními puntíky vzorované šaty herečky Ivany Anderlové jsou skvělé, ovšem jejich doprovod v outfitu tristní. Korálky a botkami na klínu počínaje, zoufalou a navýsost infantilní žabičkou na tašce konče.

863436:gallery:true:true

Chyba 9: Pozor na extravaganci

Investovat do klasiky je sázka na jistotu, ale výdaj za extravaganci – a za ni lze považovat i kombinézu herečky Sandry Pogodové – je dobré si rozmyslet. Nápadné modely se rychle okoukají, nejsou nadčasové a ani univerzální.

 

863437:gallery:true:true

Chyba 10: Džínový svět


Zapomeňte na džínové programy, rádoby efektní kolotočové potisky a nášivky. Fotbalový borec Tomáš Ujfaluši je naprosto odstrašujícím příkladem.

863438:gallery:true:true

Další chyby:

Chyba 11: Nehty do lopatky

Umělé, do tvaru lopatky zastřižené nehty jsou dávno mimo trend. Stejně jako ohnuté, do špice zapilované drápy, které kdysi byly součástí image ženy – vamp. Odzvonilo i tlustému bílému lemu u francouzské manikúry; rovněž všem kamínkům a jiným kolotočovým ozdobám.

Chyba 12: Napodobeniny

Napodobeniny luxusních značek zvané fejky, dojem luxusu velkého světa nevzbudí. Čím nápadnější jsou, tím je výsledek trapnější. Mnohem elegantnější je vycházet ze svých finančních možností – vkus a čistota stylu přece nezávisí na značce.

Chyba 13: Punčochy se ševem

Punčochy oblečené do otevřených bot představují drzou výzvu proti ustálenému vkusu a etiketě. V páskových společenských sandálcích jsou nemyslitelné. V botách s otevřenou špičku nebo patou pak dovolenou alternativou s tím, že budou silné a onen šev ve špici nerozpoznatelný.

Chyba 14: Nevhodná minisukně

Minisukně by měly být pro macatá stehna tabu. To není diskriminace, ale otázka estetického cítění.

Chyba 15: Cirkus na rukou

Velkým cirkusem jsou i ruce ověnčené spoustou prstenů. Méně je někdy opravdu více.

Chyba 16: Zbytečné ladění

Úporná snaha sladit boty a kabelku v jedné barvě je už dost dlouho passé.

Autor: Františka Čížková, evakk