Dvaačtyřicetiletá Talmanová, která si v červnu vzala otce svého syna Nicolase, politicky znemožněného exšéfa ODS Topolánka, se vždycky dokázala o sebe postarat. Už v sedmadvaceti, kdy vstoupila do politiky, jí bylo jasné, že nemá cenu s muži soupeřit a je mnohem rozumnější zůstat ženou se všemi atributy, jež k ní náleží. Sex-appealem počínaje, správně dávkovanou submisivností konče.

Holka na svém místě

Stačí muže chápat. Být jim líbeznou loajální oporou, vycházet z jejich vizí a ty v nejlepším případě rozvíjet... Tohle Talmanová zvládala skvěle a nezapomněla pracovat i na svém zevnějšku. Ocenil to tehdejší starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister a postupem času i řada jiných stranických kolegů.

Nebýt militantní, neprosazovat se víc, než je záhodno.Vždycky zdobit, uhlazovat možné hrany konfliktů... Talmanová to díky této teorii dotáhla až na místopředsedkyni Sněmovny. To už byla milenkou premiéra Topolánka. S dikcí sice stále bojovala, jakýchkoli politických projevů se chytře zdržela, ale pravidla zasedání Dolní komory parlamentu zvládla. Což se o šéfu Sněmovny Vlčkovi vždycky říci nedalo. Takže vlastně sukces blond inženýrky s loknami, která zná své silné stránky i omezené schopnosti.

Plky vypolstrovaný průšvih

Rodičovský příspěvek tři a půl tisíce korun, o nějž Talmanová požádala, u veřejnosti vzbudil logickou vlnu nevole, která převálcovala fakt, že na něj bývalá poslankyně nárok má. A její navýsost neobratná vysvětlení jen přilévají olej do ohně. Zejména v rozjitřené době rozpočtových škrtů a nového utahování opasků.

Těžko brát vážně ujišťování Talmanové, že chce být se svým synem doma. Existenčně podpořená (pro ni směšným) státním příspěvkem, když od porodu do tří let dítěte pracovala v exponované funkci místopředsedkyně Sněmovny. Nebo se snad spíš jednalo o dobře placenou mateřskou dovolenou, jak svého času jízlivě poznamenal primátor Prahy Pavel Bém?

Byl snad motivací k angažovanosti Talmanové plat přes sto tisíc plus jiné požitky, které kompenzovaly touhu matky být s narozeným dítětem? Slyšet jeho první slovo, vidět první krok? Mimochodem nedůležitější dobu - vzhledem k věku Nicolase - Talmanová stejně prošvihla.

Ve zmatečném vysvětlování bývalé poslankyně figuruje i fakt, že potřebuje mít (rodičovským příspěvkem sponzorovaný) čas na volby do Horní komory parlamentu, kde se o místo senátorky uchází. A vzdát se v době kampaně příspěvku, považuje tato luxusní paní za laciný populismus. Vrcholem všeho je pak Talmanové ujištění, že není politička, ale maminka na mateřské, která kandiduje do Senátu, aby ohlídala naši lepší budoucnost. Na takové argumenty může slyšet pouze chudý duchem, jehož je království nebeské.

Nejde o kabelky, ale o kredit ODS

V květnu tohoto roku, v rámci odchodu ze Sněmovny, Talmanová rezolutně prohlásila, že ve vysoké politice končí, protože se chce konečně věnovat dítěti. Záhy poté se rozhodla kandidovat do Senátu za Kutnohorsko. Zvítězila suverénně v tajném hlasování místní ODS.

Talmanová tedy zase není s Nicolasem, ale obráží mítinky a rodičovský příspěvek, o něj požádala, jen provokuje k poukazování na její luxus symbolizovaný arzenálem přepychových kabelek. Jenže tady o tašky za desetitisíce nejde, ani o modely od Gucci a jiných slavných módních značek, která má ve skříni. Na ty si Talmanová vydělala. Díky voličům. Bez ohledu na to, jakou pílí a způsobem.

Podstatné je, že Talmanová chce být senátorkou a vůbec nechápe citlivé klima doby. Nevnímá rozladěnost veřejnosti, kterou v rámci lepších zítřků žádný blahobyt nečeká. Je tak hloupá či arogantní? Nebo stále žije v klamné vývěvě minulosti - v době, kdy státu šéfoval Topolánek, jenž si ji konečně vzal za ženu?

Bohužel nešťastná žádost o rodičovské příspěvky není jen problémem Talmanové, ale celé ODS, kterou reprezentuje. Tahle paní opět dokázala sílu tiché vody, která břehy mele. Tentokrát stranické.

Přejde Petr Nečas, potažmo dělnice strany Mirka Němcová, strategický průšvih Talmanové mlčky, nebo se k němu vyjádří? Myslím, že by nebylo od věci názor na věc sdělit. Znovu nabytá důvěra v ODS je nesmírně křehká. Možná víc, než se její vedení domnívá.