Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uzdravte svůj byt! Větrání vás zbaví plísně

Ani v zimě se nebojte pustit do bytu čerstvý vzduch.
9. listopadu 2012 | 12:00

Víte, že čím je teplota v místnosti nižší, tím je vlhkost vyšší? Hektické snižování teploty v bytě může skončit plesnivými rohy - a zdravotními obtížemi. Raději pořádně vyvětrejte!

Straší vás drahé energie a máte pocit, že nejlepší cestou k úsporám je snížit teplotu v bytě na únosné minimum, pořádně „utemovat“ okna a prakticky zrušit větrání? Tak to je všechno špatně.

Čím je teplota v místnosti nižší, tím je vyšší nejen vlhkost, ale i pravděpodobnost výskytu plísně kolem oken a v rozích. Co s tím? Zvednout teplotu na normál a větrat nejméně třikrát denně.

Babičky to měly snazší

Mávnete rukou, že naše babičky takové věci neřešily? Jen otevřely okno ve chvíli, kdy byly zvyklé nebo to bylo potřeba, a bylo. Jenže od jejich dob se domy a byty změnily. Vyžadujeme větší komfort a rádi si přitopíme.

I u starších nemovitostí ve velkém vyměňujeme okna i dveře, aby přesně doléhaly, a zateplujeme stěny. Přirozená cirkulace vzduchu, se kterou se díky všem „ofukům“ počítalo, je pryč. Zůstává jen sražená voda.

Jak snížit vlhkost v bytě?

  • Větrejte doma třikrát denně
  • Zavírejte dveře do koupelny
  • Nesušte v bytě prádlo
  • Nábytek nestavte ke zdem
  • Při vaření dávejte na hrnce poklice

 

V létě jinak než v zimě
...
Autor: profimedia.cz

„Aby se v místnostech nehromadila vlhkost a nevytvářely podmínky pro vznik plísní, je potřeba větrat pravidelně a vždy tak, aby se vzduch v místnostech zcela vyměnil,“ radí František Ivaška z firmy Slovaktual.

Doba větrání podle něj přitom závisí na venkovní teplotě: čím je venku chladněji, tím stačí kratší čas je potřeba. “V zimě si vystačíte při každém větrání se 4 až 6 minutami,“ dodává Ivaška.

V tomhle období by se naopak neměla vůbec používat vyklopná větračka. Pořádně nevyvětráte, ale zdi bytu vám chladnou, a tak jen zbytečně ztrácíte teplo.

Náš tip

Pro správné klima v bytě se vyplatí se pořídit vlhkoměr nebo třeba automatickou meteostanici, která má tuto funkci v nabídce. V obytných místnostech by neměla být vlhkost vyšší než 50 %.

Autor: toma
Video se připravuje ...