Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Když vaří táta: Slavnostní menu pro Ivetu

4. listopadu 2012 | 12:00

Jednoduché, rychlé, finančně nenáročné, přitom však chutné a zdravé pokrmy. Učte se od profíka! Tím nejpovolanějším je zkušený šéfkuchař, charismatický Martin Polačko. A o své umění se teď každou neděli s vámi rád podělí.

Zafoukalo ze strnišť a přišel ideální čas na pouštění draků. „Sezona čerstvého ovoce a zeleniny je pryč,“ lituje táta, i když je rád, že zeleninu a ovoce si už naštěstí můžeme koupit po celý rok.

Iveta slaví narozeniny, takže nastane vítaná příležitost připravit milé kamarádce a cukrářce nějaké překvapení. Kromě krásné kytičky dostane taštičky s kozím sýrem a šampaňské od Víti. Součástí slavnostního menu budou také krevety v těstíčku.

Mates má rád špagety carbonara, takže uvidíme populární pokrm v podání Martina Polačka, který kvůli klukům přidává do jídla smetanu, i když v originálním italském receptu není.

Martin diváky také seznámí s „peruánskou rýží“. Quinoa představuje jednu z nejstarších obilnin Jižní Ameriky, kde byla pěstována a pro své nutriční hodnoty vysoce ceněna Inky. Prý dodávala indiánům takovou sílu, že jim tuto plodinu španělští dobyvatelé zakazovali pěstovat.

Listový salát à la Latinská Amerika doplní grilované avokádo, pálivé papričky a sýr. Dezert pro Ivetku nás vrátí do Itálie, protože jako sladkou tečku Martin připraví oblíbené tiramisu. Dočká se od cukrářky zaslouženého potlesku?

Oslavte v neděli na Prima family narozeniny s Ivetou a udělejte si aspoň jednu z lákavých Martinových dobrot. Možná vám s vařením pomohou i vaše děti.

Špagety carbonara jsou vedle pasty pomodoro a aglio olio asi nejznámějším italským receptem na těstoviny. Neobjedeme se bez slaniny, parmazánu, česneku a vajec, Martin přidává i smetanu, jako to dělají na severu Itálie na rakouských hranicích. Tento zlepšovák, kdy do smetany přidá hned vejce a parmazán a na pánvi vše nechá prohřát, je pro děti bezpečnější – žádná salmonela nehrozí a pasta je vláčnější.

Křehké těsto na taštičky necháme před válením chvíli odležet v lednici. Pracovní plochu i váleček si nezapomeneme vysypat moukou.
Autor: FTV Prima

Na salát z grilovaného avokáda použijeme výjimečné tvrdé kusy. Plody si oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na měsíčky a s aromatickým čerstvým ovčím sýrem, citronovou šťávou, feferonkou a tymiánem zapečeme pět minut pod grilem. Uvařenou quinou i avokádo necháme vystydnout. Se směsí natrhaných zelených salátů Martin vykouzlí zdravý a nevšední salát.

Taštičky s kozím sýrem mají náplň ze sušených rajčat, která nejprve scedíme. Okapaný kozí sýr přijde rovnou do těsta, zralý váleček s ušlechtilou plísní nakrájíme na menší kostičky, které přijdou také do nádivky s pažitkou. Taštičky upečeme v troubě asi čtvrt hodiny dozlatova.

Jihoasijské krevety v těstíčku z mouky, vajec, minerálky, dvoubarevného sezamu a mletého kokosu doprovodí oblíbená kombinace omáček z limetkové šťávy a třtinového cukru, chilli a rybí omáčky.

Skoro bleskové tiramisu dělá Martin s italským vínem marsalou, které přidá do kávy na máčení cukrářských piškotů. Do krému Jakub zašlehá mascarpone i třicetiprocentní smetanu, vanilková semínka. Martinův recept se obejde bez syrových vajec, ovšem bez pořádné vrchní vrstvy kakaa nikoliv! I když je tento nepečený moučník rychlovka, musí si odpočinout hodiny v lednici.

Úplné recepty na salát z quinoy s grilovaným avokádem, taštičky s kozím sýrem, smažené krevety v těstíčku, špagety carbonara a nepřekonatelné tiramisu naleznete už od zítřka na našich stránkách.

Krevetám necháme při loupání poslední článek s ocáskem, abychom ji měli za co uchopit. Menší nemusíme odstraňovat střívko, tygří krevety musíme zbavit trávicího traktu.
Autor: FTV Prima
Tipy a triky šéfkuře:

Když spojíme palec a ukazováček, vzniklé kolečko představuje porci.
Estetické špagetové hnízdo utvoříme na naběračce s pomocí točení větší vidličky.

Při přípravě quinoy dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoy na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet, vaření zabere do 15 minut.

Křehké těsto na taštičky necháme před válením chvíli odležet v lednici. Pracovní plochu i váleček si nezapomeneme vysypat moukou.

Taštičku si vykrojíme skleničkou s větším průměrem. Po naplnění přehneme, okraj zpevníme i spojíme vidličkou a potřeme mašlovačkou či štětečkem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Krevetám necháme při loupání poslední článek s ocáskem, abychom ji měli za co uchopit. Menší nemusíme odstraňovat střívko, tygří krevety musíme zbavit trávicího traktu.

Těstíčko je hezky nadýchané, když místo vody přidáme minerálku s bublinkami. Potřebujeme hutnější těsto, aby pěkně drželo.

Mascarpone můžeme použít také místo parmazánu a másla do italského rizota.

Video se připravuje ...