Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bojíte se methanolu? Udělejte si domácí podzimní víno či likér!

Zkuste si víno udělat doma, není to vůbec složité.
9. října 2012 | 08:52

Natrhejte si šípky, jeřabiny, černý jeřáb nebo poslední letošní ostružiny a připravte z nich jiskřivé víno anebo jemný likér. Láhve dobře uložte, v zimě se sklenka plná vitaminů bude hodit.

Šípkové víno

Suroviny:
2 kg vyzrálých šípků
2 l vody
500 g krupicového cukru

Postup:
Šípky důkladně omyjeme, osušíme, trochu podrtíme a vsypeme do velké skleněné zavařovací láhve. Cukr svaříme s vodou, necháme trochu zchladnout a nalijeme na šípky. Hrdlo láhve přetáhneme pergamenem, zavážeme, do papíru uděláme vidličkou několik dírek a láhev postavíme na slunné místo na okenním parapetu a necháme 4 týdny kvasit. Pak víno slijeme přes dvojité husté bílé plátno do láhví, opatříme je zátkou a uložíme na tmavé místo.

Doba přípravy: 40 minut

Babiččina jeřabinka

Suroviny:
1 kg zralých jeřabin
400 ml vody
1 l vodky
800 g krupicového cukru

Postup:
Jeřabiny otrháme, důkladně je vypereme ve studené vodě a necháme rozložené na čisté utěrce oschnout. Pak je ve větší míse podrtíme, nasypeme do velké skleněné láhve, dolijeme vodkou, hrdlo zavážeme pergamenem a necháme na okenním parapetu 3 týdny vyluhovat. Pak tekutinu opatrně slijeme přes husté sítko do většího hrnce, přidáme vodu svařenou s cukrem, dobře promícháme a hotovou jeřabinku slijeme do tmavých skleněných láhví, opatříme korkem, případně zavoskujeme a ukládáme v temnu a chladu.

Doba přípravy: 50 minut

Sladké ostružiny

Suroviny:
3 kg ostružin
1 l 60% konzumního lihu
1 kg krupicového cukru
citron
2 hřebíčky
kousek celé skořice

Postup:
Ovoce důkladně podrtíme, přidáme citronovou šťávu, cukr, líh a koření, vše promícháme a slijeme do velké skleněně zavařovačky. Hrdlo převážeme pergamenem a postavíme na okno na 4 týdny luhovat. Pak směs přecedíme přes husté síto do láhví a zazátkujeme.

Doba přípravy: 20 minut

Náš tip:

Každou láhev likéru nebo vína označíme štítkem s názvem tekutiny a datem výroby. Pravidelně kontrolujeme jejich stav. Ve starších nápojích zůstává dole usazenina, tekutinu proto naléváme do skleniček opatrně a 2 až 3 cm nápoje v láhvi ponecháme.

Autor: připravila: ot, Klena
Video se připravuje ...