Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nevyjdete s penězi? 5 tipů, jak výhodně nakupovat a nebýt švorc!

11. srpna 2012 | 06:00

Je začátek měsíce a vaše peněženka zeje prázdnotou? Zamyslete se nad tím jak a za co utrácíte. Víte, kdy jsou nabízené slevy opravdu výhodné? Jak výhodně nakupovat na internetu?

A co máte dělat, když vám dojdou peníze? S našimi radami možná zjistíte, že s našimi radami můžete výrazně ušetřit a třeba i začít spořit.

1. Nákupní seznam

„Pokud žijete každý měsíc od výplaty k výplatě, zapisujte si každý měsíc, za co utrácíte. Zjistíte tak, které věci si můžete odpustit,“ radí Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny a dodává: „Lidé se pak často diví, kolik takové zbytečnosti stojí.“ Jediná účinná rada proto zní: nechoďte do obchodu bez určitého cíle a nákupního seznamu. Ten je důležitý především při nákupu potravin.
Rada navíc: nechoďte nakupovat hladoví! Budete pak vybírat větší množství potravin a také tučné a sladké dobroty. Ty vám pak ruinují nejen peněženku, ale i postavu.

2. Slevy

Výhodná balení a zlevněné zboží v supermarketu často značí potraviny s končící trvanlivostí, nebo ty, které se příliš neprodávají. Proto si dobře rozmyslete, zda je opravdu potřebujete a zda je stačíte spotřebovat včas.

Při nákupu oblečení obecně platí, investujte do kvalitních nadčasových kousků, které se dají dobře kombinovat a vydrží vám několik sezon. Pro trendy kousky zajděte raději do slev, než abyste je kupovali za plnou cenu. Ale ani ve slevách se nenechte příliš unést a kupujte jen to, co vám opravdu sluší a co budete nosit. Sezonní výprodeje jsou skvělé třeba pro nákup sportovního vybavení. To často zlevňuje až o desítky procent a vydrží vám dlouhá léta.
Rada navíc: Pokud jezdíte na nákupy autem a kvůli akční nabídce neváháte jet přes celé město, zvažte, zda se vám to při současných vysokých cenách pohonných hmot vyplatí.

3. Internetové obchody

Pokud sháníte konkrétní věc, vyplatí se před nákupem zabrousit i do internetových obchodů. Nejlepší je na internetu nakupovat zboží, které si nepotřebujete osobně vyzkoušet. „Díky rychlému cenovému porovnání na internetových srovnávačích můžete ušetřit spoustu peněz. Dejte si však pozor, abyste nakupovali jen u důvěryhodného obchodníka, který m pozitivní hodnocení," dodává Aleš Pospíšil. Důležité je zkontrolovat si, zda je nabízená cena konečná a obsahuje DPH a dopravu.
Rada navíc: Vyzkoušejte i zahraniční e-shopy. Především ty evropské jsou bezcelní a často nabízejí dopravu zdarma. Ušetřit se zde dá především ve výprodejích hodně a navíc budete originální!

4. Placení

Ačkoli většině lidí chodí výplata na bankovní účet a kartou lze platit již skoro všude, mnoho lidí stále vybírá peníze z bankomatu nebo na přepážce. Časté výběry drobných částek přitom znamenají zbytečné výdaje, při výběru větších zase stoupá riziko ztráty či krádeže. Platba kartou u obchodníka přitom nic nestojí a je také nejvýhodnějším v rámci plateb na internetu. Zde je důležité, abyste dodrželi několik bezpečnostních zásad.

Řiďte se následujícími radami, abyste se vyhnuli nedostatku peněz!
Autor: Profimedia.cz

V první řadě se ujistěte, že e-shop využívá technologie 3D secure, což znamená, že při platbě komunikuje přímo s vaší bankou a nezadáváte citlivé údaje obchodníkovi. Další možností jsou elektronické peněženky. PaySec nebo PayPal, který využívají především zahraniční e-shopy.
Rada navíc: Pokud se rozhodnete platit v obchodě kartou, máte zároveň v rámci služby Cash back možnost využít bezplatného výběru hotovosti přímo na pokladně.

5. Zboží na úvěr

Pokud vás zastihne nenadálá událost a nemáte dostatek financí, můžete zvolit čerpání spotřebitelského úvěru. Je vhodný na nákup zboží dlouhodobé spotřeby.  Pro ty, kteří se nechtějí zadlužovat na několik měsíců je vhodná kreditní karta. Lze si totiž vybrat, zda čerpané prostředky zaplatíte v bezúročném období nebo budete splácet až později.
Rada navíc: Při nákupu zboží na úvěr, pečlivě zvažte, zda je zboží pro vás nebytné. Obecně také platí, že doba užívání výrobku by měla být delší než doba splácení.

Řiďte se následujícími radami, abyste se vyhnuli nedostatku peněz!
Autor: Profimedia.cz

Autor: ema
Video se připravuje ...