Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bylinky na kuchyňském okně: 5 kroků k bohaté úrodě

19. března 2012 | 07:29

Toužíte po čerstvých voňavých bylinkách sklizených za oknem, ale vaše pěstitelské pokusy pokaždé ztroskotají? Postupujete podle našich rad a už za pár týdnů se bude vaše kuchyň zelenat!

Obrovské nadšení pěstovat doma na okně bylinky vystřídá často zklamání, když místo bazalky trčí z květináče holé stonky, mátu "zdobí" černé fleky a kam se ztratila pažitka, to nikdo netuší!

Do květináče nasypete zeminu, vysejete semínka bylinek a každý den netrpělivě vytahujete očima rostlinky ze země. Proč vyrostly tak slabé a nízké? To nic, utíkáte tedy do hypermarketu a přinesete si vypěstovanou bylinku domů. O pár dní se mění k nepoznání, zčernají jí listy a je po ní.

Kde se stala chyba?
Čerstvé bylinky mají v kuchyni široké uplatnění
Autor: profimedia.sk

V prvním případě jste s největší pravděpodobností nedodrželi pěstitelské podmínky, které si bylinky pro svůj růst vyžadují. Druhý pokus ztroskotal na podmínkách, v jakých byla rostlina držena předtím, než jste si ji koupili. Dny strávené v skladovacích halách, transport do hypermarketů a odtud k vám domů jim dal totiž řádně zabrat!

Odkud začít?

Pokud chcete dosáhnout úspěchu, rozhodně je pro vás lepší pustit se do pěstování bylinek rovnou ze semínek. Pokud totiž nemáte sazeničky od spolehlivého pěstitele, nemůžete si být jisti, zda jsou rostlinky opravdu kvalitní, tedy pěstované ve vyhovujících podmínkách a bez použití hnojiv.

5 kroků k bohaté úrodě

1. krok
Do dostatečně velkého truhlíku či květináče nasypte substrát, nejvhodnější je klasická zahradní zemina smíchaná s pískem v poměru 3:1.

Čerstvé bylinky vnesou jaro i do vaší kuchyně
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
2. krok
Substrát zbytečně neumačkávejte, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchových mezer. Semínka rovnoměrně rozsypte po povrchu a jemně zasypte vrstvou zeminy vysokou asi 1 cm.

3. krok

Abyste při prvním zalévání nevyplavili semínka, namočte nádobu do umyvadla s vodou, dokud si zemina nenatáhne dostatek vláhy.

4. krok
Květináč umístěte na nejsvětlejší místo v bytě a abyste nemuseli během klíčení povrch každý den rosit, překryjte ho fólií.

5. krok

Po vyklíčení fólii odstraňte, ale nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Obecně se však řiďte pravidlem, že lepší je nechat bylinky sušší než permanentně přelité, zejména pokud nechcete, aby jim začaly hnít kořeny. Odmění se vám intenzivnější vůní.

Autor: Nový čas bývanie, Klena
Video se připravuje ...