Proč přibíráte? Možná máte moc stresu a málo spánku. Víme, co s tím!

  • Už nemůžu! Jakmile jste ve stresu, je daleko větší riziko, že sáhnete po něčem nezdravém. Navíc už stres sám hubnutí ztěžuje.
    Už nemůžu! Jakmile jste ve stresu, je daleko větší riziko, že sáhnete po něčem nezdravém. Navíc už stres sám hubnutí ztěžuje.
    Foto: Shutterstock.com
    14. července  2015 
     06:00

    Existují lidé, kteří na stres reagují tím, že hubnou nebo alespoň ztratí chuť k jídlu. Ne že by to bylo něco zdravého, protože stres škodí nervům i srdci. Alespoň však nemusí řešit kila navíc jako lidé, jejichž tělo na stresové situace reaguje hormonálními výkyvy a následně ukládáním přijaté energie ve formě tuku. Pak ani přiměřený denní energetický příjem nemusí nic zachránit a je třeba zbavit se v prvé řadě stresu. Pomáhá i to, že budete jíst vhodné potraviny. 

  • Jak stres způsobí, že naše váha stoupá?

    Autor: Shutterstock.com

    Když to zjednodušíme, dá se říci, že viník má jméno kortizol. Tenhle hormon tělo vyplavuje, jakmile se ocitnete ve stresu. Lékaři ho někdy nazývají také hydrokortizon. Vyplavuje ho kůra nadledvinek, jde vlastně o pradávný mechanismus, který přispíval k přežití člověka – kortizol totiž mimo jiné zvyšuje ukládání tuků, a tak pokud byl pračlověk ve stresu kvůli ohrožení hladem, bylo to jedině dobře. Bohužel, dneska už se tento efekt poněkud setřel. Pozor, škodlivý účinek kortizolu se zvyšuje, pokud navíc málo spíte. Výzkumy na to asi nejsou, ale zdá se, že častěji tyto potíže postihují ženy, protože jednak jsou vůči stresu méně odolné – zvládnou ho, ale potýkají se s jeho vlivem – jednak také obvykle méně spí, aby všechno stihly. 

  • Stres vs. přejídání

    Autor: Shutterstock.com

    Nejde však jen o složité metabolické procesy, protože stres přispívá k vzestupu naší váhy i daleko jednoduššími metodami – třeba tak, že zvyšuje naši chuť na něco vydatného. Sladkého nebo tučného, případně na obojí. A marně si to omlouváme tím, že máme v práci tři porady, a tudíž větší výdej energie, protože tolik, kolik jí bylo v tabulce čokolády, jí zase nespálíme. Proč nás tělo nutí k tomu, abychom snědli něco takového? Myslí si, že budeme muset utíkat nebo že nás čeká tvrdý boj, a proto budeme potřebovat hodně energie. Část lidí má navíc tendenci odměňovat se jídlem třeba za mimořádně těžký den. 

  • Čím při stresu zahnat hlad? Bílkovinami a ovocem!

    Autor: Shutterstock.com

    Další problém spočívá v tom, že když jsme v práci nebo doma v jednom kole, kolikrát ani nemáme čas se pořádně najíst, stres nestres. A tak jíme nepravidelně a ve chvílích klidu do sebe házíme kalorické bomby. Tučná a sladká jídla, jako jsou pizza nebo zmrzlina, která nás na chvíli zasytí a nakopnou, ale ve skutečnosti způsobí, že budeme mít za chvíli hlad přímo vlčí. Daleko lepší je dát si něco, v čem je bílkovina, neboli protein, a doplnit to ovocem, které je sladké, ale dodá jen přiměřené množství cukru. 

  • Jídla, která pomáhají zmírnit stres jako takový

    Autor: Shutterstock.com
    Když víte, že vás stres dostihne celkem často, myslete na to a přizpůsobte tomu svůj jídelníček. Existují totiž jídla, která přímo dokážou eliminovat působení stresu, a zabránit tak tomu, abychom ho následně zajedli něčím obzvláště nezdravým a nedietním. Která to jsou? 

    • banány
    • černý nebo zelený čaj (vyzkoušejte, který vám dělá lépe)
    • syrová zelenina
    • ryby
    • citrusy
    • ovesné vločky
    • ořechy a semínka
  • Co když po stresu naopak hubnete? Zkuste vitamin B a taurin

    Autor: Shutterstock.com

    Patříte mezi ty, kdo při stresu hubnou, ať už jedí, nebo ne? Pozor, pokud u vás stres spouští nechutenství, hrozí vám při delším napětí vznik potíží s trávením a také to, že vám začnou mizet svaly, kvůli čemuž může jít do háje vaše celková kondice a může se také stát, že stoupne vaše náchylnost k nemocem. Vhodnou pomoc může představovat třeba vitamin B, případně přípravky s aminokyselinou taurin. Snažte se pravidelně jíst menší porce, které pro vás budou stravitelnější než například běžný oběd. 

/

Diskuse ke článku

.