Proč se vám hubnutí vůbec nedaří? Může za to těchto 6 důvodů!

  • Týdny odříkání, a váha se ani nehnula? Možná stačí přestat dělat chyby. Možná však bude potřeba pomoc odborníka.
    Týdny odříkání, a váha se ani nehnula? Možná stačí přestat dělat chyby. Možná však bude potřeba pomoc odborníka.
    Foto: Shutterstock.com
    31. března  2015 
     06:00

    Možná jíte sice méně, ale pořád máte příliš vysoký denní energetický příjem. Nebo jíte málo, ale úplně nevhodná jídla. Možná se vůbec nehýbete. Příčin toho, proč se vaše váha nesnižuje, ačkoli se dieta stala vaším denním chlebem, je více. Najděte si tu svou a podle toho se zařiďte. 

    Autor: Shutterstock.com
  • Příliš pomalý metabolismus

    Autor: Shutterstock.com

    Usilujete o hubnutí vlastně neustále a neustále se tak trochu hlídáte v jídle, jenže vaše váha stejně plíživě vystoupala, a tak jste se tomu letos rozhodli učinit přítrž? A tak se sice hlídáte v jídle, ale vlastně už není moc kam ustupovat? Váš metabolismus je totiž tak zpomalený, že vystačí s málem, po kterém by přitom jiní hubli. Pokud jíte denně kolem 5000 kilojoulů, ale váha neklesá, bude to nejspíše i váš případ. Nemá smysl, abyste na sebe byli ještě přísnější, lepší bude, když se obrátíte na odborníka, který vám sestaví například na měsíc jídelníček, který váš metabolismus trochu nahodí. 

  • Málo nebo špatně se hýbete

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná je váš jídelníček celkem v pořádku, ale co je to platné, když vám chybí pohyb. Ten je důležitý jednak k tomu, abyste účinně spalovali přijaté kilojouly, jednak pomáhá nastartovat spalování jako takové. Roli však může hrát i to, že sice cvičíte, ale špatně – buď není pohyb dost intenzivní (pomalé courání po městě se nepočítá), nebo jde o špatný typ cvičení. Zjednodušeně lze říci, že pokud se naopak hýbete jen v příliš vysokém tempu, spálíte cukry, ale nikoli tuky. Po takovém cvičení navíc člověku vyhládne, a tak může mít tendenci vše zajíst. Vadí také, když cvičíte na prázdný žaludek, protože v takovém případě si tělo bere energii ze svalů. 

  • Jídelníček správný, ale moc vydatný

    Autor: Shutterstock.com

    Jíte předpisově? A kolik toho za den sníte? Že to přesně nevíte, protože si to nepíšete ani nepočítáte? Tak to alespoň pár dní zkuste. Možná s překvapením zjistíte, že se tak trochu přejídáte – celozrnné pečivo je sice vhodné, ale nikoli tři kusy denně. Podobná rizika v sobě skrývají i nízkotučné mléčné výrobky, schválně se podívejte, zda v nich není cukr. Sušenky se sníženým obsahem cukru bývají zase solidně tučné. Pozor také na ořechy a semínka, jsou sice zdravé, ale také mimořádně kalorické. 

  • Změna tuku na svaly

    Autor: Shutterstock.com

    Tohle je vlastně dobrá zpráva, ačkoli se vám to na první pohled může jevit jinak. Ale pokud jste se poctivě vrhli na dietní jídelníček a zároveň přidali správné cvičení, může se stát, že vaše tělo začalo přeměňovat tuky na svaly. Což je rozhodně dobře, jenže svaly zároveň váží více než tukové buňky, takže sice máte lepší a pevnější postavu, ale váha neklesá, nebo dokonce mírně stoupla. Vydržte! Za další měsíc už by se měla hnout. To, že se věci mění k lepšímu, se dá poznat i na zmenšujícím se objemu pasu.  

  • Málo spíte, málo pijete vodu

    Jaro je tu, ale s ním i jarní únava...
    Autor: profimedia.cz

    Kolik toho denně naspíte? Pokud sotva pět až šest hodin, hledejte příčinu toho, proč se vám hubnutí nedaří, i tady, protože nedostatek spánku mimo jiné zpomaluje metabolismus a také zvyšuje riziko, že se druhý den přejíte, protože budete unavení. Na fungování metabolismu má vliv i dostatečný příjem tekutin – nemusíte to přehánět, ale pokud vás k pití donutí až pocit žízně, je to také špatně.  

  • Chcete po svém těle nemožné

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte deset kilo navíc, která jste plíživě nabrali během několika let, nechtějte po svém těle, aby se jich zbavilo za dva měsíce. To by šlo jen za cenu nezdravých diet a zavánělo by to jojo efektem. Počítejte raději s tím, že i když budete dělat úplně všechno dobře, může trvat klidně měsíc až dva, než začnou být pozorovatelné první výsledky. 

/

Diskuse ke článku

.