Jak si vybrat správné běžecké boty? Nehleďte jen na jejich vzhled!

Když jsou běžecké boty hezké, je to super. Ale myslete i na to kde budete běhat, jak našlapujete a jaká je vaše tělesná konstrukce.
Když jsou běžecké boty hezké, je to super. Ale myslete i na to kde budete běhat, jak našlapujete a jaká je vaše tělesná konstrukce.
Foto: Shutterstock.com

Fotogalerie

14 fotografií

24. března  2015 
 06:00

Slunce vás probudilo ze zimního spánku až tak, že byste chtěli vyběhnout ven? Ale v čem, aby vás nebolely nohy, a běh se pro vás tak nestal utrpením? Víme a poradíme!

Běhat je prostě skvělé! Nepotřebujete k tomu nic než dobré boty. Zapomeňte na tenisky od Vietnamců nebo módní conversky. Chce to pořádnou podrážku, tlumení a odpružení – přesně ty na běhání. Jak si vybrat ty správné? „Určitě ne jen podle vzhledu,“ uvádí vynikající běžec a nejlepší český terénní triatlet Jan Kubíček.

Nejlepší český terénní triatlet Jan Kubíček radí, jaké boty na běh byste si měli vybrat.
Autor: archiv Jan Kubíček

„Před nákupem byste měla vědět, v jakém terénu nebo kde budete nejčastěji běhat – zda to bude asfalt, les, park, hory... Pak je potřeba se i doma zvážit – boty zohledňují vaši tělesnou konstituci, zda jste lehká, či s kily navíc,“ doporučuje Jan Kubíček. „Také je dobré zohlednit i drobné defekty: natékání nohou, plochá klenba, větší klouby, nárt a tak podobně. Podle toho pak vybírat. Každá ze značek má svá specifika konstrukcí, tak je potřeba zkusit, co vám bude sedět nejvíce.“

Co nejvíce sledovat?

VELIKOST A ŠÍŘKA VRŠKU BOTY

Běžecká bota musí být vždy o půl čísla větší, než je velikost chodidla. „Proto je dobré při nákupu se v botách po prodejně proběhnout, někde dokonce mají i běžecký pás,“ říká Jan Kubíček. Běháte v různých terénech, po lesních cestách, kamenech, z kopce, noha přitom vždy pracuje, proto je vhodné dopřát jí dostatek pohodlí, a ne obouchané palce.

Tip: Natlačte palec chodidla do špičky boty a za patu by se vám měl vejít ukazováček. V botách zůstaňte alespoň 15 minut!

JAK DOŠLAPUJETE

Newton Gravity IV, 4 290 Kč
Autor: archiv firem

Stačí se doma podívat na podrážky vašich starých bot. Máte je sešlapané na vnitřním okraji, vnějším, nebo jen na patě? Podle toho i volte obuv na běhání – umí respektovat váš došlap. Speciální prodejny s běžeckou obuví nabízejí i absolvování dynamické diagnostiky na běžeckém pásu.

„Během minutového testu, kdy běžíte naboso, je nahráván na videokameru váš došlap při běhu. Na základě tohoto zjištění jsou vám doporučeny konkrétní modely běžeckých bot, které jsou pro váš došlap a charakter běhu určeny,“ říká Roman Ondráček z prodejny TriExpert.

Tip: Nepodceňujte, jak našlapujete. Bude vám ve správné botě příjemně.

KAM VYRAZÍTE

Mizuno Wave Rider, 3 889 Kč
Autor: archiv firem

Jak už jsme zmínili, boty na běh po silnici jsou o dost jiné než krosové. Krosová bota do terénu je obecně méně odtlumená. Na podešvi jsou většinou špuntíky, které dávají jistotu při dopadu a záběr při odrazu. Silniční boty jsou více dynamické, s různou velikostí tlumení.

HMOTNOST

Běhat v tenkých podrážkách, když máte víc než 70 kilo, je tak akorát na zadělání si na bolest achilovek nebo kolen. Výrobci dnes nabízejí své modely bot podle váhy daného běžce, v dámské i mužské variantě. Boty se vždy liší výškou mezipodešve.

Autor: bla

Diskuse ke článku

.