Začínáte běhat? Tohle potřebujete vědět, abyste si pohybem neublížili

Běhání pomáhá spalovat tuky, ale musíte zvolit správné tempo. A doplnit ho protahováním a posilováním.
Běhání pomáhá spalovat tuky, ale musíte zvolit správné tempo. A doplnit ho protahováním a posilováním.
Foto: Profimedia.cz
7. března  2016 
 06:00

Během se skutečně dá zhubnout. Ale je potřeba ze začátku nečekat zázraky a vyvarovat se chyb, které by způsobily, že by vám kila zůstala, a ještě byste si mohli poškodit zdraví. Mezi ty nejčastější patří špatné boty, nevhodné tempo a také špatný terén. Běhání byste měli zvážit také s ohledem na svůj celkový zdravotní stav – pro lidi s velkou nadváhou či problematickými klouby se bohužel moc nehodí. 

Některé chyby, kterých se běžci dopouštějí, vypadají banálně, ale nejsou – vadí totiž třeba taková maličkost jako to, když budete v ruce držet telefon. Nebo papírové kapesníky. Neváží sice skoro nic, ale i tak to může vést k jednostranné zátěži, vychylování pohybu, a to je škoda. 

Ale jsou i závažnější chyby – tou první je špatný výběr bot. Lékař a nadšený běžec Jan Pirk tvrdí, že slušné běžecké boty stojí od dvou a půl tisíce korun výše. To není málo, zvláště když uvážíte, že při pravidelném používání ani ty sebelepší nevydrží déle než dejme tomu půl roku. Solidní nicméně můžete koupit i o něco levnější, ale pětistovka vám stačit nebude, pokud mají být například dobře odpružené. Podrobně se běžeckým botám a jejich výběru budeme věnovat zítra. 

Další častou začátečnickou chybou je nevhodné tempo či představa, že budete běhat každý den – to totiž není ani zdravé, ani nutné. Hubnout budete, i když vyběhnete dejme tomu třikrát do týdne. 

A jak zvolit správné tempo? Odborný web Běháme.cz doporučuje následující postup: běhání je pro začátečníka nejprospěšnější, když jej vykonává v aerobním pásmu. Jeho tepová frekvence by neměla překročit 70 až 80 procent z maximální tepové frekvence. Pokud v tomto tempu vydrží běžec 25 až 30 minut, bohatě to stačí.


Neřešte, kolik jste uběhli

Při cvičení dbejte na tepovou frekvenci!
Autor: Profimedia.cz

 

Rozhodě nemá ze začátku smysl se snažit strhnout rychlostní rekord, nemá  smysl porovnávat se s těmi, kdo běhají už delší dobu. Doporučuje se, abyste klidně půl roku neřešili, kolik jste uběhli, a soustředili se pouze na nácvik vlastního běhání s tím, že minimálně ze začátku bude vaše tempo připomínat spíše rychlou chůzi. Nebo si dopřejte „indiánský běh“, kdy střídáte běh s chůzí. Tempo byste tak jako tak měli zvyšovat maximálně o deset procent týdně. 

Přemýšlejte také nad tím, kam se vydáte běhat – vadí příliš tvrdý povrch, ale také špinavý městský vzduch, a to více, než kdybyste po městě jen šli, protože při sportu se člověk nadechuje více zhluboka. Při běhání ve znečištěném prostředí působí na buňky lidského těla volné radikály, které je poškozují a oslabují lidskou imunitu. 

Pozor, kdo se léta nehýbal a náhle začne přehnaně posilovat nebo běhat, může si uškodit. Špatným posilováním zvýší nerovnováhu mezi oslabenými svaly, běháním si odrovná klouby.

Autor: šil

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji