Spaluje ananas tuky? Zapomeňte na mýty o zelenině a ovoci!

Zeleniny můžete sníst, co hrdlo ráčí, u ovoce ale buďte obezřetní. Obsahuje příliš mnoho sacharidů.
Zeleniny můžete sníst, co hrdlo ráčí, u ovoce ale buďte obezřetní. Obsahuje příliš mnoho sacharidů.
Foto: Shutterstock.com
5. března  2015 
 06:00

Od rána do večera se ládovat jen ovocem a zeleninou v domnění, že zhubnete, je trochu naivní. Tedy v případě zeleniny je to v pořádku. Ale co se týče ovoce, hlídejte si, jaké jíte a hlavně v jaké míře. Hlavně nepodléhejte bludům a mýtům s tím spojeným. Třeba že ananas zvládá spalovat rychleji tuky. 

Doma máte nálož čerstvé zeleniny a ovoce a chroupete o sto šest. V domnění, že je to tak správně, a že když vynecháte pečivo, které je plné sacharidů, tak kila půjdou dolů rychleji. V případě zeleniny by vám to vyjít mohlo. Ale co se týče ovoce, je to trochu složitější. I když se to na první pohled nezdá, chuť by nám měla napovědět, že i ovoce je plné sacharidů, kterým bychom se při hubnutí měli vyhnout.

 

Ne vyhodit, ale omezit

 

Samozřejmě ne úplně. Ovoce je sice plné rychlých cukrů, ale také je vydatným zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Proto se během diety nezakazuje, ale doporučuje se ho konzumovat v omezeném množství a pouze v určitou denní dobu. "Příjem ovoce bychom měli omezit na jeden kus (nebo cca 100 g), a to k dopolední svačině. Je to proto, aby se obsažené rychlé sacharidy do večera v těle spotřebovaly a neukládaly se přes noc do rezervní zásobárny energie – do tukové hmoty," radí Anika Špičková z centra zdravého hubnutí NutriMed. 

 

Jaký druh si vyberete, záleží na vás. Pokud si počítáte kalorie a hlídáte si přesný příjem všech živin, pak zapomeňte na takové kousky, jako je banán, který má sice vysoký obsah draslíku a vápníku, ale jeho energetická hodnota je 250 kJ a obsahuje 18 gramů sacharidů na 100 gramů.

S grepem proti chutím na sladké

 

Možná to bude překvapením, ale na podobných hodnotách se pohybuje i ananas, který bývá považován za ovoce tolerované při dietě. Energetická hodnota při 100 gramech je 238 kJ a sacharidů má 12 gramů. "Účinky ananasu na spalování tuků jsou rozšířeným dietním mýtem. Jsou připisovány enzymu bromelinu, který je v ananasu obsažen, nicméně ten štěpí proteiny a na tuky nemá žádný vliv," upozorňuje Jan Špička z centra zdravého hubnutí NutriMed. 

ananas
Autor: Shutterstock.com

 

Nad vším ovocem ale není potřeba lámat hůl. Třeba pro grep byste si místo ve svém jídelníčku občas udělat mohli. Získáte z něj nejen potřebné vitaminy a minerály, ale může vám pomoci i při zahnání chuti na sladké. Jeho hořká chuť totiž tyto choutky potlačuje, a navíc má nízký obsah sacharidů. Na 100 gramů ovoce připadá pouze 9 gramů. Nízký obsah těchto rychlých cukrů má i kiwi. Se 188 kJ má 8 gramů sacharidů.

 

Salát k večeři, ne k obědu

 

Zelenina je na tom mnohem lépe. "Zeleninu doporučujeme, a to nejen při hubnutí, jíst hodně a také v syrovém stavu. Je výborným zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny a obsahuje minimum sacharidů," uklidňuje Anika Špičková. Pokud vás tedy honí mlsná, nakrájejte si třeba mrkev, kterou můžete do sytosti chroupat bez jakýchkoliv výčitek svědomí. 

 

Jen pro představu – třeba taková salátová okurka má na 100 gramů pouze 67 kJ a jen 2,6 g sacharidů, rajčata mají 88 kJ a 3,4 gramu sacharidů, zelená paprika 83 kJ a 2,6 gramu sacharidů. Ty "méně" dietní kousky, jako je třeba zmíněná mrkev, mají 151 kJ a 6 gramů sacharidů, červená paprika 121 kJ a 5,2 gramu sacharidů. 

Vitaminy jsou zdravé, ale do určité míry.
Autor: Shutterstock.com

 

To, že je zelenina povoleným jídlem během diety, ale neznamená, že by se váš jídelníček měl skládat pouze z ní a z ničeho jiného. Zeleninový salát je super variantou pro zdravou a dietní večeři (pokud zapomenete na majonézové dresinky, krutony, parmezán atp.), ale rozhodně byste si z něj neměli dělat hlavní jídlo dne, jako je oběd. Aby vaše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje vyvážený poměr všech živin, tedy bílkovin, vlákniny, sacharidů a tuků. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji