Zdravá strava vs. dieta: Kdo začne jíst zdravě, zhubne, aniž by počítal kilojouly

Zkuste zmenšit porce příloh na polovinu a chybějící množství na talíři nahradit zeleninou.
Zkuste zmenšit porce příloh na polovinu a chybějící množství na talíři nahradit zeleninou.
Foto: Shutterstock.com
26. února  2015 
 06:05

Rádi byste zhubli, ale nedokážete si vybrat žádnou z nabízených diet? Děsí vás, že si budete muset psát všechno, co sníte? Počítat kilojouly, které jste si dopřáli coby denní energetický příjem? Tak to nedělejte. Sice to funguje, ale ne každý na to má povahu. A zkuste prostě a jednoduše jíst zdravěji. Funguje to totiž taky. Z vašeho běžného jídelníčku se jako mávnutím kouzelného proutku stane dietní a kila začnou mizet. 

Berte to takhle. Když se rozhodnete jíst méně, méně za to také utratíte. Pokud na jídle šetřit nemusíte, obratem zkuste tyhle volné peníze investovat do toho, abyste si koupili kvalitnější potraviny. Dejme tomu do dobré šunky plné masa místo šunkového salámu nebo do polévky v restauraci za třicet korun místo toho, abyste si v kuchyňce v práci vařili nějakou instantní. Nebo třeba do kvalitní čokolády místo nějaké čokoládové pochoutky pochybného složení. 

Jakmile si začnete hlídat množství stravy a to, abyste snědli doporučovaných pět nebo šest porcí denně, možná narazíte na problém, kolik toho ale najednou sníst? Funguje na to jeden trik: dopřejte si vždy naráz jen půlku toho, co jste jedli dosud. Týká se to třeba rodinného oběda či večeře, ale také jídel v restauracích. Zvláště v době poledního menu se nemusíte stydět přinést si s sebou plastový box a polovinu jídla si v něm odnést s sebou a schovat si ji třeba na zítra. 


A v každém případě se zaměřte – pokud možno – na vyloženě zdravou stravu, zatímco se vyvarujete uzenin a pokrmů příliš vydatné české kuchyně. Dobrá zpráva zní: kdo jí zdravě, většinou zhubne, aniž by se o to musel nějak zvlášť snažit. 

 

Stačí u toho trochu přemýšlet: není těžké si přiznat, že tmavý chleba se semínky a plátkem dobrého sýra je dietnější a samozřejmě zdravější než chlebíček s majolkou. Nebo že těstovinovo-zeleninový salát vám prospěje víc než zapečené těstoviny se smetanou a slaninou. A jak na tom asi budou bílý jogurt s čerstvě pokrájeným ovocem a oproti němu smetanová pochoutka s čokoládovými kuličkami?

Za všech sil se vyhýbejte instantním potravinám a vůbec průmyslově zpracovávaným pokrmům plným éček, ať už jde o konzervanty, barviva či zkypřovadla – sem patří kromě rozpustných polévek či hotovek z plastových obalů taky prakticky všechny průmyslově vyráběné sladkosti. To si radši dejte dobrého nanuka.

 

Pozor ale na jeden chyták. Mnoho lidí si myslí, že zdravé a zároveň dietní je vše, co najdou pod označením bio. Protože tam rovnítko rozhodně neleží. Bio může být zrovna tak libové maso jako třeba domácí čerstvě vyškvařené sádlo. Na chuť bude obojí nejspíše výborné, ale kde je rozdíl, to nejspíše dobře víte. 


Nevyplácí se ani spolehnout se na to, že dietní a zdravé je vše v prodejnách zdravé výživy. Protože tomu tak není. Stačí se podívat třeba na složení všelijakých zde prodávaných sladkostí – v mnoha z nich sice není například kakao, ale běžně tu najdete škodlivý ztužený tuk nebo glukózo-fruktózový sirup, který vědci viní z nynější velké epidemie obezity. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji