Kalorie, nebo kilojouly? Naučte se orientovat v nutričních hodnotách potravin!

Při nákupu potravin sledujte i to, jaká je jejich energetická hodnota.
Při nákupu potravin sledujte i to, jaká je jejich energetická hodnota.
Foto: Profimedia.cz
28. ledna  2015 
 06:00

Vyznat se ve světě diet a celém jeho názvosloví nemusí být úplně hračka. Stačí trochu nepozornosti a dietní malér je na světě. Zvláště, pokud si spletete doporučený denní příjem kalorií a kilojoulů. Jak se v tom orientovat?

Stejně jako se ve školách učí čtení z knih a porozumění textu, mělo by se učit i správné čtení potravin. Pochopit všechny údaje, které se na potravinách nacházejí, je mnohdy těžší než výklad filozofického textu. Tentokrát se zaměříme na to, jak rozklíčovat údaje o energetické hodnotě, kilojoulech a kaloriích.

Jak převést kcal na kJ

Na obale najdete i energetickou hodnotu jídla, která se uvádí v kilojoulech (kJ), nebo kaloriích či kilokaloriích (kcal). Vztah mezi jednotkami je 1 kcal = 4,2 kJ. Jestli nejste příliš zdatní v matice, pomůže vám při přepočtu naše kalkulačka. Energetická hodnota by měla odpovídat energetickému výdeji, tedy tomu, kolik přes den spálíme. Kila navíc se objevují právě proto, že máme větší příjem než výdej.

Údaj o energetické hodnotě jídla vám tak pomůže lépe se orientovat v tom, kolik "potravina má" v neupraveném stavu. Pozor ale! Energetická hodnota se může při úpravě jídla změnit! Pokud si nebudete jisti, kolik energie jídlo reálně má, podívejte se zde.

Doporučený denní příjem pro ženy i muže

Denní příjem pro průměrného muže je 10 000 kJ (2380 kcal), pro ženu pak 8000 kJ (1910 kcal). V rámci redukční diety by se měl příjem ženy snížit na 5000 až 6000 kJ (1200 až 1430 kcal). Je to ale opravdu individuální a záleží na mnoha okolnostech. Kolik kilojoulů byste měli denně přijmout, se dá vypočítat dle bazálního metabolismu. Samozřejmě nejpřesnější je navštívit obezitologa, ale lze to vypočítat i podle kalkulaček. 

 

Nezaměňujte kalorie za kilojouly

Jestli se rozhodnete držet se kalorií, nebo kilojoulů, je jen na vás. Dávejte si ale pozor na to, abyste vždy počítali pouze jedno, nebo druhé a nemíchali oba údaje. Jednoduché pravidlo – jestliže se řídíte kilojouly, jejich hodnota je vždy vyšší než u kilokalorií.

GDA neboli doporučená denní dávka

Nutriční hodnoty, které se na potravinách objevují, ulehčují sestavování dietního jídelníčku a poskytují nám přehled o tom, co skutečně jíme. Čím dál tím častěji bývá na většině potravin i označení GDA (Guideline Daily Amount) neboli doporučená denní dávka. Poskytuje tak srozumitelnou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního příjmu energie, živin a dalších látek.

Pokud se GDA hodláte řídit, sledujte pozorně, na jaké množství bývá udáváno. Většinou je to 100 gramů, ale jestliže je balení menší, může to být uvedeno pouze na čtvrtinu potraviny. I tak byste to ale neměli považovat za mantru, tento údaj je totiž  počítán na ženu s průměrnou postavou a průměrným pohybem. Jestliže si to přizpůsobíte svému věku, pohlaví, váze a aktivitě, můžete se tím klidně řídit. Budete si tak moct lépe hlídat, zda máte dostatek bílkovin, sacharidů a tuků.

 

 

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji