Víte, co znamenají údaje o bílkovinách na obalech potravin?

Sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, ale vybírejte si spíše čerstvé druhy, v nichž je méně tuku.
Sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, ale vybírejte si spíše čerstvé druhy, v nichž je méně tuku.
Foto: Shutterstock.com
27. ledna  2015 
 06:00

Bílkoviny jsou jedním ze základních kamenů naší stravy. Při hubnutí bychom si jejich množství měli hlídat o to více, protože když omezíme množství přijatých potravin, abychom měli přijatelný denní energetický příjem, hrozí, že při jeho nesprávném složení poklesne příjem bílkovin natolik, že budeme ztrácet svaly. A to je špatně. Jak hubnout a přitom mít dost bílkovin? Vyznejte se v obalech. 

Nesmí jich být ani moc, ani málo. Řeč je o bílkovinách a je vlastně jedno, jestli hubnete nebo si chcete svou váhu jen udržet. Kdo jí bílkovin příliš mnoho, přetěžuje své ledviny a vůbec celý organismus, kdo jich má málo, bude se cítit unavený a přijde o svaly. 

Bílkoviny často chybějí zejména ženám, které se stravují hodně střídmě, a proto vyškrtávají maso nebo sýry, ale chybějí i mužům, kteří věří, že dostatek bílkovin najdou v uzeninách (kromě libové šunky jich tam přitom je málo), a naopak pohrdají mléčnými výrobky. 

Jednoduché pravidlo zní, že čím více něco obsahuje tuku, tím méně v tom bude bílkovin – týká se to jak mléčných výrobků (a platí to třeba o camembertu), jak uzenin (zmíněná šunka versus paštika a podobné výrobky). 

Úplnou jistotu pak získáte, když začnete podrobně studovat obaly výrobků, protože podíl bílkovin neboli proteinů patří k těm údajům, které musí výrobci uvádět povinně. 

Necelý gram bílkovin na kilo váhy denně

Pro detoxikaci organismu zařaďte do snídaně vajíčka a citrusy.
Autor: Shutterstock.com
Na paměti přitom mějte, že dospělý člověk by měl denně přijmout 0,83 gramu bílkovin na kilo váhy, což znamená, že sedmdesátikilový člověk by měl každý den sníst 58 gramů bílkovin. 

Děti, těhotné a kojící ženy a ti, kdo se denně výrazně fyzicky namáhají, mohou jíst více než gram bílkovin na kilo váhy denně. 

Mimochodem, zatímco hubnoucí ženy mají často bílkovin nedostatek, celkově jich jíme spíše zbytečně mnoho. Čísla výzkumu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin hovoří jasně: muži snědí denně 67 až 114 gramů bílkovin, ženy 59 až 102 gramů. 

Na rozdíl od informací o tucích či cukrech jsou údaje o tom, kolik potravina obsahuje bílkovin, jednoduché, protože proteiny se už nijak dále nedělí – jen je dobré uvědomit si, že bývají v jídlech rostlinného, či živočišného původu. 

Je jen potřeba uvědomit si, zda se údaje uvedené na obalu týkají 100 gramů dané potraviny, nebo uvedeného balení, které může být větší či menší. 

Údaje o bílkovinách mohou být důležité pro alergiky, kterým mohou některé bílkoviny způsobovat potíže. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji