Neumíme jíst obiloviny. A proto po nich tloustneme!

Už jste vyzkoušeli quinou? To byste určitě měli, protože je skvělá například k přípravě dietních salátů.
Už jste vyzkoušeli quinou? To byste určitě měli, protože je skvělá například k přípravě dietních salátů.
Foto: Shutterstock.com
21. ledna  2015 
 11:00

Na jedné straně si odpíráme bílé pečivo, ale pak se přejíme tmavým nebo si k snídani dáváme příliš mnoho vloček nebo přeslazených cereálií. Nebo vynecháme klasické těstoviny coby nebezpečnou přílohu, ale nehlídáme se, pokud jde o tortillu nebo třeba kuskus, o kterém si myslíme, že patří mezi luštěniny. Výsledek? Váha neklesá tak, jak bychom si představovali, protože máme příliš vysoký energetický příjem. Mnohé obiloviny se přitom k hubnutí hodí, a lze jimi navíc vhodně zpestřit dietní jídelníček. Co takhle bulgur, pohanka nebo quinoa? 

Mezi nejčastější dietní omyly patří přístup k těstovinám, které mnoho lidí považuje za správnou dietní náhražku klasických příloh, jako jsou brambory nebo rýže. Jenže tak jednoduché to není, protože co do energetické hodnoty si s nimi těstoviny nezadají, a pokud je rozvaříte, je to navíc jídlo hladové, které vás moc nezasytí.

Pozor také na těstoviny se sýrem či smetanou, ty nemají s dietou většinou společného nic. Když už, volte malé porce, doplňte je zeleninou nebo nějakým zdrojem bílkovin a dejte si pozor, aby těstoviny byly spíše tužší, uvařené takříkajíc "na skus" neboli al dente. Pak ani nemusí být celozrnné. 

Chytákem pro mnoho lidí jsou také některé méně obvyklé druhy těstovin – jako třeba kuskus, který dokonce část lidí považuje za luštěninu. Ale je to vlastně spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Jeho výhodou je snadná stravitelnost a rychlá příprava, přejíst se kuskusem se však také nedá doporučit. 

Kuskusu podobný je bulgur, nalámané kousky pšeničných zrn, které jsou navíc předvařené. Pro hubnutí se rozhodně doporučit dá, už proto, že dokáže dobře zasytit, například ve srovnání právě s kuličkami kuskusu. Hodí se jako příloha i do různých nádivek a podobně. 

Dobrou volbou je i pohanka s vysokým obsahem vlákniny, při pečení můžete například použít místo části bílé mouky pohankovou – ani ne tak kvůli snížení energetické vydatnosti jako spíše kvůli tomu, že rovněž lépe zasytí. 

Mezi obiloviny samozřejmě patří i rýže – pokud chcete zhubnout, je hodně zásadní, pro jakou se rozhodnete. Stručně lze říci například to, že nejvhodnější je sypká basmati, kdežto nejhorší volbou bude měkká a lepkavá rýže jasmínová, po které vám mnohem dříve vyhládne, a hrozí tak riziko, že hlad zajíte něčím nevhodným. 

Podobně vám spíše vyhládne po rýži bílé, zatímco natural, která neprošla bělením, zasytí podstatně lépe. Přírodní rýže navíc dodá vašemu organismu více vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Jde především o vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy. 

Novinkou, jejíž obliba stoupá poslední roky, je quinoa neboli merlík chilský – rovněž příbuzná obilovinám, připravuje se podobně jako rýže a její výhodou jsou chuť a složení. Jen pozor na celkové množství, energie má totiž podobně jako těstoviny. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji