Vaše tělo potřebuje bílkoviny. Kdo je nejí, bude unavený a bez svalů

Vajíčko s tuňákem? Proč ne, je to ideální dietní jídlo - zdravé, lehké a přitom výživné. Přidejte třeba zeleninu.
Vajíčko s tuňákem? Proč ne, je to ideální dietní jídlo - zdravé, lehké a přitom výživné. Přidejte třeba zeleninu.
Foto: Shutterstock.com
19. ledna  2015 
 06:00

Nemusíte se hned stát kulturistou, ale i tak byste si měli hlídat, abyste na talíři měli dostatek bílkovin. Hubnout se sice dá i bez nich, ale zdravé to nebude a dlouhodobě úspěšné také ne. Zvláště ženy přitom podle lékařů často trpí nedostatkem bílkovin nebo třeba železa, což spolu úzce souvisí. Jejich denní energetický příjem přitom může být předpisový, stejně jako BMI neboli body mass index. 

Zatímco někteří lidé s váhou bojují celý život, jiným se ji daří držet v normě, ať už pro to něco málo dělají nebo ne. Zásadní roli v tom hraje zděděný metabolismus, hodně velkou roli také síla vůle a to, nakolik člověk přemýšlí nad tím, co jí. 

 

Ale štíhlá postava sama o sobě neznamená, že všechno je v pořádku. Nemáme teď na mysli ty, kdo by chtěli přibrat a nedaří se jim to, jako spíše jedince, kteří jsou hubení proto, že se vlastně šidí. A zahrávají si tak se zdravím. 

Zvláště ženy se občas šidí na jídle natolik, že jednak podstřelí i nejnižší doporučovaný denní energetický příjem – ten by nikdy neměl pokud možno klesnout pod pět, nebo dokonce čtyři tisíce kilojoulů denně – jednak navíc nemají dost živin. 

 

Třeba kvůli tomu, že vynechávají maso v domnění, že budou štíhlejší, nebo tomu, že si nedopřejí kvalitní oběd nebo lehkou večeři, protože se velkých jídel bojí. Mají tak často nízký příjem energie, takže skutečně nepřiberou, ale zásadně jim chybějí bílkoviny a paradoxně přebývají sacharidy, třeba z pečiva nebo z kousku čokolády, kterým zahánějí nějakou krizi. 

 

Nebojte se masa, stačí, když si vyberete libové

 

Pečené kotlety
Autor: Shutterstock.com
Přitom kdyby jedly vyváženě, záchvaty vlčího hladu s potřebou honem honem rychle něco spořádat se jim vyhnou.

 

Nejde navíc jen o podobné situace, ale podle lékařů ženám, které se dlouhodobě šidí, často chybějí nejen bílkoviny, ale také železo, protože to tělo dokáže nejlépe přijímat a zpracovávat právě z živočišných produktů. 

 

Bohužel, část lidí si myslí, že jídla s masem jsou zlem sama o sobě, zvláště ta klasická česká, ale problém bývá spíš v množství příloh nebo v tučné, a ještě moukou zahuštěné omáčce. 

Maso je naopak cenným zdrojem bílkovin, a proto na dietní jídelníček patří. Lidé, kteří jich mají málo, mohou mít skvělý BMI neboli body mass index, protože váží málo, ale ve skutečnosti jejich tělu chybějí svaly – takže mívají často mizernou kondici a jejich postava, ač na první pohled štíhlá, je ve skutečnosti poněkud vláčná. Často se přidávají také potíže s imunitou. Takový člověk zkrátka mnohdy chytí každou infekci, která letí okolo. 

 

Bílkoviny samozřejmě nejsou jen v mase – skvělým zdrojem jsou také vejce, mléčné výrobky (ale ne všechny, hodně jich je třeba v tvarohu, v tučných sýrech spíše méně), luštěniny či některé ořechy. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji