Kdy vám s hubnutím musí pomoci lékař?

Hubnutí pod odborným dozorem se hodí, pokud máte zdravotní potíže nebo chcete shodit desítky kil.
Hubnutí pod odborným dozorem se hodí, pokud máte zdravotní potíže nebo chcete shodit desítky kil.
Foto: Shutterstock.com
18. ledna  2015 
 05:55

Dobrá zpráva zní: většina lidí dokáže zhubnout sama, aniž by je tím musel provázet lékař. Ta horší pak, že někdy to bohužel nejde. Hubnout pod lékařským dozorem by měli například ti, kdo potřebují rychle shodit až desítky kil kvůli plánované operaci. Nebo lidé, které trápí morbidní obezita a jejich BMI překračuje hranici 40. Případně lidé s cukrovkou a jinými chronickými chorobami. V úvahu připadají léky nebo operativní hubnutí, ale ani tady se nedočkáte zázraků, aniž byste se začali sami chovat jinak. 

Když se čtyřicátnice Jana dozvěděla, že operace její kýly už moc nesnese odkladu, doktorka ji zároveň upozornila na to, že s nadváhou kolem třiceti kil na ní bohužel jít nemůže. Žena se snažila o nějaké hubnutí uplynulé dva roky, ale vlastně neshodila nic, váha jí kolísala – pět kilo dolů, pět kilo nahoru. 

 

Rychlé hubnutí jedině kvůli zdraví, jinak se doporučit nedá


Autor: Shutterstock.com
"Takže mě odeslala k nutriční poradkyni do nemocnice a ve spolupráci s ní a s pravidelnými kontrolami v nemocnici jsem pomocí přísné diety doplněné bílkovinnými koktejly zhubla přes dvacet kilo za čtyři měsíce," líčí žena.

Tady je dobré uvědomit si, že podobné tempo hubnutí je za normálních okolností příliš rychlé a u Jany mělo opodstatnění pouze kvůli jejímu zdravotnímu stavu. 

 

Léky smí předepsat jedině lékař

 

Diplomy a licence vystavené na zdi v ordinaci zvýší důvěryhodnost nejen mladých lékařů.
Autor: scom
Mírně na ústupu jsou léky na hubnutí, které se před několika lety jevily jako velká šance pro ty, jejichž metabolismus se například nedařilo nastartovat k většímu výkonu pouze pomocí více či méně přísné diety. Ukázalo se totiž, že jejich vedlejší účinky jsou příliš velké a že převažují nad klady, které přinášejí pacientům. 

Ohrožovaly především srdce, což je jeden z hlavních důvodů, proč se nedá rozhodně doporučit jejich nákup na černém trhu, například přes internet. Některé navíc fungují na principu toho, že neumožňují tělu ukládat tuk – jakmile však nějaký sníte, koledujete si při užívání léků o slušné zažívací potíže. Na trhu se navíc objevuje velké množství padělků těchto léků. 

Nové léky, které se osvědčily v USA, zase pro změnu nejsou registrovány v EU. Léky vám každopádně vždy musí předepsat lékař spolu s doporučeními, jak se při jejich užívání máte stravovat. 

 

Operace zabírají, ale ne stoprocentně

 

Žebříček nejlepších nemocnic byl sestaven podle mínění ambulantně ošetřovaných i hospitalizovaných pacientů.
Autor: scom
Někteří lékaři lidem, které sužují desítky kil navíc, doporučují spíše než léky operace – hodí se zejména pro obézní s BMI vyšším než 40, případně pro ty, kdo mají BMI nad 35 a zároveň je trápí další zdravotní potíže. 

V úvahu připadá buď bandáž žaludku, a tím zmenšení jeho obsahu, nebo dočasné voperování balonku. 

Bohužel, pokud se pacient nedokáže mírnit, může se stát, že i tento zásah "přejí" a nezhubne nic. 

 

Potravinové doplňky z lékárny žádnými léky nejsou

Kateřina vždy milovala jídlo. Málem se jí to stalo osudným.
Autor: Shutterstock.com
Pozor, nezaměňujte léky na hubnutí, které jsou vždy na lékařský předpis, za různé potravinové doplňky slibující hubnutí, které se dají volně koupit v lékárně nebo ve větších drogeriích a podobně. 

I když některé z nich mohou napomoci k úspěšnému hubnutí, efekt je hodně malý a hlavně není na rozdíl od léků prověřený klinickými studiemi. Pokud možno se úplně snažte vyhnout přípravkům na hubnutí, které se prodávají přes internet, jsou poměrně drahé, a ještě vás zavazují k dlouhodobému odběru preparátů. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji