Hubnutí: Vydržte déle než dva týdny, překonejte slabou vůli

Snídáte obilí, obědváte brokolici, a pak sníte čokoládu na posezení, protože vás v odpoledním stresu opustila silná vůle? Už se to nestane.
Snídáte obilí, obědváte brokolici, a pak sníte čokoládu na posezení, protože vás v odpoledním stresu opustila silná vůle? Už se to nestane.
Foto: Shutterstock.com
8. ledna  2015 
 06:00

Začít shazovat kila vyžaduje jisté odhodlání. Ale ta pravá zkouška teprve přijde. Nejtěžší totiž není začít, ale vydržet déle než týden dva, když vás opustí euforie z prvních viditelných úspěchů.

Možná už víte, co byste měli jíst, kolik si toho dopřát a co z jídelníčku vyřadit nebo to úplně omezit. Jenže co dál? Potřebujete mít své hubnutí promyšlené a vědět, jak zatočit se slabou vůlí. Jinak vám hrozí tři věci:
  • Zvláště pokud hubnete poprvé, možná s překvapením zjistíte, že už za týden nebo dva vážíte o dvě tři kila méně, že si toho někdo všiml, a že tedy hubnutí není tak těžké, což paradoxně může oslabit vaše nadšení vydržet, protože si toho na talíři zase dovolíte více.
  • Nebo vaše váha sice začne klesat, jenže vás opustí prvotní euforie, což vašemu odhodlání notně podrazí nohy a zvláště ve chvílích únavy snadno sáhnete třeba po příliš velkém kusu čokolády.
  • Může se také stát, zvláště pokud se o hubnutí pokoušíte poněkolikáté, že rozjezd bude hodně pomalý, což vás otráví tak, že snahu brzy vzdáte.

Zapojte rozum a překonejte slabou vůli
Autor: Shutterstock.com
Co si představíte, když se řekne dieta? Odříkání, hlad a utrpení, avšak naštěstí jen dočasné. Jenže to je úplně špatně.
Ve skutečnosti byste měli kila shazovat tak, že úplně změníte svůj životní styl a začnete zkrátka jednou provždy jíst méně a zároveň zdravěji. 
Platí, že shazování přebytečných kil nesmí nikoho připravovat o energii potřebnou k běžnému fungování. Platí také, že byste se na sebe neměli dívat jako na tlustého, nebo hubeného – stejně jako byste neměli podvědomě dělit jídlo na dobré, nebo špatné, dietní, nebo nedietní, dovolené, nebo zakázané. To všechno zvyšuje riziko neúspěchu. 
Bez chyb to asi nepůjde, tak si je nevyčítejte
Autor: Shutterstock.com
Neslibujte si, že si už nikdy nedáte kousek oblíbené paštiky, protože jakmile byste si ji někde dopřáli, spustilo by to lavinu výčitek a zároveň by se mohl objevit pocit, že když jste tak selhali, nemá už smysl v hubnutí pokračovat. 
Jenže, naštěstí, jedna paštika tlouštíka nedělá, a jakmile bude vaše další jídlo zase dietní, nebo přesněji řečeno zdravé a vyvážené, bude všechno v pořádku a vy budete hubnout nebo si držet váhu, jak potřebujete. 
Šéf mě vytočil tak, že to bez dortu nepůjde, pardon
Autor: Shutterstock.com
Rozhodně se vyplatí uvědomit si situace, kvůli kterým saháte po jídle, ačkoli rozhodně nemáte hlad. Může to být stres, únava, fakt, že vás někdo zrovna vytočil. Připravte se na tyto momenty předem a dopředu si promyslete, co uděláte místo toho, abyste do sebe natlačili čokoládovou tyčinku. 
Můžete vyrazit na procházku se psem, začít bušit do piana, zavolat kamarádce, chatovat na Facebooku nebo třeba sáhnout po nějaké naučené relaxační technice. V práci si dejte třeba sklenici vody. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji