Pět kilo za měsíc nezhubnete, ale dvě ano

Na váhu si během hubnutí nestoupejte častěji než jednou týdně. Bez oblečení a ve stejnou denní dobu.
Na váhu si během hubnutí nestoupejte častěji než jednou týdně. Bez oblečení a ve stejnou denní dobu.
Foto: shutterstock.com
6. ledna  2015 
 06:00

Když se řekne, že hubnutí začíná v hlavě, myslí se tím vlastně jediné – vy sami musíte být přesvědčeni o tom, že chcete vážit méně, a zároveň musíte mít představu, o kolik by to mělo být, a počítat s tím, že tomu něco obětujete. Držet dietu jen proto, že to dělá kolegyně? Nesmysl. Stejně jako to, že si některá jídla jednou pro vždy zakážete. Nikola Hanyšová ze společnosti STOB tvrdí, že nejméně úspěšná jsou rozhodnutí, u kterých si sami nejsme jisti, zda je opravdu chceme a zda jsme schopni jim dostát. Jen tak dosáhnete toho, že se vaše váha sníží a vy si ji poté dokážete i udržet. 

Je vám jasné, že potřebujete něco shodit, a jste odhodlaní to letos dokázat a už si nižší váhu udržet? Skvělé. Aby se vám to skutečně povedlo, přinášíme rady odborníků ze společnosti Stop obezitě (STOB), které vás na shazování kil navnadí i psychicky. 

Motivace a rozhodnutí by neměly pramenit pouze ze samotného faktu, že s novým rokem by měla přicházet i nová předsevzetí – ta by především měla vyústit v reálný cíl. "V prvé řadě bychom se pro změnu měli rozhodnout po pečlivém uvážení a se silným vnitřním odhodláním, kterému skutečně věříme. Mělo by se jednat o takové předsevzetí, o kterém dlouhou dobu sníme a jehož si skutečně přejeme dosáhnout," doporučila lektorka Nikola Hanyšová. 

 

Plán: lepší čtyři kila za dva měsíce než dvacet za rok


Autor: Thinkstock.cz
Podle ní je dobré stanovit si cíl a udělat si plán. Proto je nejdříve nutné probrat možnosti. Zkuste si například sepsat všechna pro a proti, uvažovat, čeho se obáváte a o čem si myslíte, že to nezvládnete. Pak můžete zkusit vymyslet, co s tím. 

Měli bychom si tedy dávat spíše pozvolné cíle, kterých se dá celkem snadno a rychle  dosáhnout. Uvidíme tak velmi brzy výsledek, který nás požene k dlouhodobému cíli.

Dejte si pozor na nějaké kategorické představy. Nehubnete přece proto, že musíte, ale proto, že chcete. Jakékoli zákazy a příkazy vám z hubnutí udělají trest, a o to přece vůbec nejde. Jakmile budete brát třeba omezování se v jídle, bez něhož to skutečně nepůjde, jako dočasné peklo, můžete vzít jed na to, že vám to dlouho nevydrží. 

 

Važte se, ale dvakrát týdně stačí


Koupili jste si zázračné pilulky, a váha se ani nehne? Tak si upravte jídelníček a začněte se hýbat.
Autor: Profimedia.cz, čtk
Snažte se všechny své cíle sledovat, zaznamenávat a postupně přizpůsobovat svým možnostem. Pište si, kolik čeho sníte, pište si i změny hmotnosti – tady ale rozhodně nemá cenu vážit se denně. Protože v tak krátkém časovém horizontu se vaše váha nezmění, ba naopak, může se zhoupnout i směrem nahoru. 

Nejlepší je vážit se jednou týdně, ideální je to například o víkendu, kdy na to spíše nezapomenete – važte se třeba vždycky v sobotu ráno a jen v županu. Kdybyste si na váhu stoupli v botách a oblečení, byla by váha zkreslená. 

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji