Neumíte se uhlídat a mlsáte u televize? Sáhněte raději po ovoci než cukroví a chipsech

Pozor na vánoční ujídání v klidu u televize.
Pozor na vánoční ujídání v klidu u televize.
Foto: Shutterstock.com
25. prosince  2014 
 06:00

Sedíte u televize, na stole máte položené cukroví a nevědomky stále uzobáváte, až je miska prázdná. Pokud neholdujete sladkému, určitě máte po ruce nějakou jinou pochoutku, samožerku, kvůli které do sebe akorát sypete prázdné kalorie a nic z toho. Letos to ale bude jinak! Poradíme vám, jak na to! 

Udržet si normální stravování během Vánoc není nic jednoduchého. Když přežijeme Štědrý den a večer, přicházejí další svátky, kdy musíme objet všechny příbuzné, a tak jsme rádi, když se večer spokojeně svalíme k televizi a pohádkám či romantickým filmům. A i když máme pocit, že jsme po celém dni neuvěřitelně přecpáni, stejně tu ruku neuhlídáme a nenápadně sklouzne do misky plné cukroví. A ještě nenápadněji pak ten rohlíček vloží do úst, zuby mechanicky kousnou, a tak stále dokola. 

I když se zdá, že cukroví je vlastně takové malé nic, naše hubnutí a dietu to rozhodí raz dva. Jen namátkou – vanilkový rohlíček má 300 kJ, rumové kuličky 350 kJ, vosí hnízda 560 kJ. Schválně si jednou zkuste spočítat, kolik kilojoulů to dohromady je! Deset kousků vydá za pořádný oběd! Který jste během dne určitě také měli, že? 

Nechte vyhrát lenost!
Vánoční pohoda může mít skutečně vysokou "energetickou hodnotu".
Autor: Shutterstock.com

Nemyslete si, že když nejíte cukroví, máte vyhráno! I klasické chipsy či oříšky jsou jasné zlo. Sto gramů oříšků má 2700 kJ, tedy jako pár kousků cukroví. Jestli se ale nechcete vzdát mlsání, nemusíte. Chce to ale trochu pevné vůle. V první řadě vezměte misku s cukrovím a dejte ji dostatečně daleko od sebe. Lidská lenost je neuvěřitelná, a tak když zaujmete pohodlnou polohu vleže, určitě se kvůli jednomu malému rohlíčku nezvednete. 

Jestliže je ale chuť natolik neukojitelná, že se kvůli tomu i zvednete, zamiřte jinam než k cukroví! Musíte na to být ale připraveni předem. K vánočnímu nákupu si připište sušené ovoce, hlavně rozinky, švestky a jablka, neloupané buráky a dostatek ovoce a zeleniny. Až vás bude honit mlsná, zobněte si raději pár křížal, které jsou sladké, ale rozhodně po nich nepřiberete tolik jako po vosích hnízdech. 

Sušené ovoce
Autor: Shutterstock.com

Pozor na přislazované ovoce

Rozhodně nejdietnější jsou sušená jablka. Pokud si dáte mističku se 100 gramy, energetická hodnota se bude pohybovat pouze kolem 180 kJ. Mezi další kandidáty na zdravé a dietnější zobání jsou sušené švestky. Pokud nemáte sušené ovoce z vlastních zásob, usušené z léta, dejte si pozor při jeho nákupu. Kyselejší ovoce totiž bývá přislazováno, jako například brusinky. Proto pokud si pro ně půjdete do obchodu, dívejte se pozorně na složení. Jestli jsou nepřislazované, pak po nich klidně sáhněte, patří, podobně jako jablka a švestky, k těm dietnějším kouskům. 

Během vánočních svátků by vám doma  neměl chybět ani dostatek ovoce. Obsahuje fruktózu, takže zažene vaši chuť na sladké. V tuto dobu si můžete dopřát spousty exotických kousků, které jsou všude k dostání. Pro dietu jsou vhodné ananas, grep, pomelo nebo liči. Pozor ale na to, aby ovoce nebylo přezrálé. Čím déle ho necháte ležet na kuchyňské lince, tím více se zvyšuje jeho glykemický index společně s hladinou cukru. Naopak naprosto nevhodné jsou v tuto dobu banány, hroznové víno nebo také zelená jablka. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji