Na zdraví! Jakému alkoholu je dobré se během svátků vyhnout?

Během vánočních svátků přijmeme spousty kilojoulů v alkoholu. Víte, který je naprostým zabijákem diety?
Během vánočních svátků přijmeme spousty kilojoulů v alkoholu. Víte, který je naprostým zabijákem diety?
Foto: Shutterstock.com
22. prosince  2014 
 06:00

Co by to bylo za oslavu, aniž bychom si přiťukli skleničkou nějakého dobrého pití! Jeden malý drink nás sice nezabije, ale může způsobit pořádnou rotyku v dietním režimu. Velmi totiž záleží, po jakém druhu alkoholu sáhneme. 

„Tak abychom se tu za rok zase spolu sešli,“ pronese hlava rodiny u štědrovečerního stolu a skleničky o sebe cinknou. V tu chvíli do sebe dostaneme nejen alkohol, ale také stovky kilojoulů, což si na první pohled nemusíme vůbec uvědomit.

 

Štědrý den a vůbec celé svátky vánoční se občas snaží z nás udělat alkoholiky. Tu si dáme svařené víno na trzích, tam zase domácí vaječný likér u kamarádky na návštěvě, po ozdobení stromečku zasloužené pivo a při rozbalování dárků skleničku dobrého vína. Znáte ale energetickou hodnotu nápojů, které nás provázejí na cestě napříč posledními dny roku? 

 

Na přípitek je nejlepší sekt
Nejméně kalorickým přípitkem je sekt.
Autor: Shutterstock.com

 

Nejčastějším přípitkem bývá šampaňské či nějaký aperitiv. Nejlepší volbou z hlediska diet je rozhodně sekt, jehož energetická hodnota se pohybuje kolem 350 kJ, samozřejmě záleží na výrobci a na tom, zda jde o brut, extra dry, sec, demi-sec, nebo doux. Rozdíl je v množství cukru, které nápoj obsahuje.

 

Z aperitivů pak jednoznačně vyhrává cinzano s energetickou hodnotou kolem 580 kJ, poté martini a campari s podobnou hodnotou kolem 950 kJ na 100 ml.

 

 

Jestliže jste spíše na víno, pak vás uklidní, že energetická hodnota suchého bílého je 220 kJ na 100 ml a červeného 270. Na první pohled se to zdá jako naprosto zanedbatelné číslo, ale s největší pravděpodobností si za celý večer nedáte pouze jednu deci, spíše si dáte dvě či mnohem více.

 

I zde hraje roli to, jestli jste milovníci suchého vína, nebo sladšího. S obsahem cukru logicky roste i energetická hodnota. Pro celovečerní popíjení vína je pak ideální dát si střik vína s vodou. Dietnější variantu už nevymyslíte.

 

„Chlapská“ varianta příjemného popíjení je v každém případě pivo. Jeho energetická hodnota se může zdát na první pohled mnohem nižší než u vína. Na 100 ml u desítky připadá pouze 130 kJ. Jenže znásobte si to pěti a už to takové hurá nebude. Hlavně piva člověk vypije zpravidla mnohem více než vína.  

 

Skrytá bomba uvnitř ochucených likérů
Autor: profimedia.cz

 

Rozhodně největšího hříchu z dietního hlediska se dopouštíme při popíjení likérů. Ať už je to vaječný koňak nebo baileys. Vaječňák pro většinu lidí patří neodmyslitelně ke koloritu Vánoc a ve větším či menším množství si ho dopřejeme všichni. Přitom 100 ml tohoto chutného likéru má 1400 kJ. Na předních příčkách co do počtu kilojoulů se spolu s ním drží i baileys, ammareto a další ochucené likéry.

Odbývat se ale jen kvůli kaloriím nebo kilojoulům by byla škoda. Stačí sáhnout po méně kalorickém nápoji. Jestliže holdujete likérům, v žádném případě se nevyhnete vysokému přísunu kalorií. Zvolte tak alespoň to nejmenší zlo, což je v tomto případě malibu. Jeho kilojouly se pohybují kolem 700. To už je o něco lepší.

 

Nezapomeňme ale na to, že hodnoty jsou uváděny v množství 100 ml. U některých nápojů se tedy může zdát, že těch kilojoulů není zas tak moc, dokud si to neznásobíte pěti, jako například u piva. Málokdy vypijete pouze jednu deci. Naopak u tvrdého zase pravděpodobně hladinu 100 ml nepřesáhnete. Tedy alespoň na Vánoce, na Silvestra s tím občas počítat lze. 

 

Údaje jsou v kJ na 100 ml
Sekt 280 - 350 
Martini 934
Campari 996
Cinzano 578
Aperol Spritz 960
Bílé víno sladké 320
Bílé víno suché 220
Červené víno 300
Víno portské 570
Víno šumivé sladké 450
Víno šumivé suché 320
Pivo desetistupňové 130
Pivo dvanáctistupňové 140
Pivo tmavé 22
Radler 120
Cider 220
Baileys  2480 
Malibu 710
Whisky 1000
Vaječný koňak 1400
Horká griotka (neslazená, malý panák)  240
Svařené víno 440



Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji