Jaké jsou největší vánoční kalorické bomby? Nejdietnější jsou pusinky

Jediná panáková sklenička vaječného likéru má tolik energie jako lehký oběd
Jediná panáková sklenička vaječného likéru má tolik energie jako lehký oběd
Foto: Shutterstock
17. prosince  2014 
 06:00

Asi to tušíte. Smažený kapr, bramborový salát a cukroví. Ale také vaječný koňak, vánočka, zvláště pokud ji milujete mazanou máslem, vinná klobása. Nebo třeba chlebíčky, které jen tak uzobáváte během dne. Vlastně skoro všechna jídla, která patří mezi české vánoční pokrmy, nepatří mezi to, co by se dalo zařadit na dietní jídelníček. Naštěstí lze některé pokrmy alespoň částečně odlehčit. Nejdříve je však třeba si uvědomit, kolik se v čem skrývá energie a jaké suroviny za to mohou. Pak se jim můžete vyhnout, abyste dodrželi doporučený denní energetický příjem. 

Věřili byste tomu, že jeden kousek cukroví může mít více energie než dva rohlíky? Bohužel, je to tak – a není to jediná hrozba, která o nadcházejících vánočních svátcích utočí na vaši linii. 

Ale samozřejmě můžete na to rovnou rezignovat a říci si, že si o svátcích budete dopřávat a dvě tři kila navíc nebudete řešit dříve než v lednu. A pak je prostě shodíte. Možná se vám to povede. Anebo taky ne a za pár let z nich bude deset nebo také dvacet kilo navíc. A za to sebelepší vánoční hostina nestojí. 

Na druhou stranu, jak říká například psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě, nemá cenu si cokoli zakazovat s tím, že už si to nikdy nedáte. To je zbytečné. Daleko lepší je jíst všechno, ale s mírou. A uvědomit si třeba to, kolik má která vánoční laskomina kilojoulů. 

My vám to usnadníme a upozorníme vás na to, jaké jsou největší vánoční kalorické bomby a jak moc s nimi přešvihnete doporučený denní energetický příjem. 

Na tohle si dejte pozor aneb nejdietnější jsou pusinky

Vosí úly jsou vánoční klasikou.
Autor: Profimedia.cz
Hrozba číslo jedna? Cukroví. Záleží samozřejmě na druhu, zde mějte na paměti jednu zásadu: čím méně tuku, tím lépe. Samozřejmě by bylo dobré ubrat i cukr, ale ono to u cukroví dost dobře nejde. 

Převedeno do praxe, dejte přednost třeba pusinkám, v nichž není žádný tuk, naopak se vyhněte druhům, jako jsou třeba plněné ořechy – vždyť jsou to dva kousky cukroví slepené dohromady krémem, povětšinou máslovým.

Zatímco jedna pusinka bude mít například kolem 100 kilojoulů, krémové cukroví má klidně kolem tisíce. Ještě dietnější je kousek ovoce namočený v čokoládě, kde se dostanete na hodnotu 50 kilojoulů na sousto. Běžný kousek cukroví bez máslového krému má kolem 300 kilojoulů, u vosího hnízda se udává 600 kilojoulů. Pro srovnaní: deset deka kuřecích prsou má 400 kilojoulů, deset deka lososa 800. 

A co takhle kapr se salátem? Pětkrát horší než dušená ryba s kaší

Bramborový salát, smažený kapr nebo řízek - to jsou tradice vánočního stolu
Autor: profimedia.cz

S porcí tradiční české vánoční večeře to ani nemusíte nijak přehnat, abyste se dostali na celkový energetický příjem, který vás možná šokuje – protože porce smaženého obalovaného kapra se salátem má kolem pěti tisíc kilojoulů (pro představu: dospělá žena by denně měla jíst kolem 8000). Když byste si ale dali libovou dušenou rybu s malou porcí kaše a spoustou zeleniny, dostanete se někam kolem tisíce kilojoulů. 

Pokud do bramborového salátu dáváte navíc třeba salám nebo ne moc libovou šunku, tím hůře. Na druhu stranu jeho energetickou hodnotu o něco srazíte, když majolku zčásti nebo úplně nahradíte jogurtem.

Klasický bramborový salát má asi 800 kilojoulů na deset deka (a to není moc, schválně si tu hromádku zvažte), jogurtový asi polovinu. 

A něco k pití na závěr: decilitr vaječného koňaku má kolem 1300 kilojoulů, což je asi jako dvě a půl velkých piv. Deci vína obsahuje (podle sladkosti) 200 až 500 kilojoulů. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji