Škola nákupů: Výrobci nastavují uzené maso sušenou krví. Nemáte šanci to poznat

  • Uzené maso podobné tomu, které si pamatujete z dětství třeba ze zabíjaček, se dneska skoro neprodává.
    Uzené maso podobné tomu, které si pamatujete z dětství třeba ze zabíjaček, se dneska skoro neprodává.
    Foto: shutterstock.cz
    1. dubna  2015 
     06:00

    Milujete uzené maso, a teď jste ho dokonce sehnali v supermarketu za skvělou cenu ve vakuovém balení, takže ve vaší velikonoční nádivce nebude chybět? Pak je možná dobré vědět, že dnes prodávané uzené maso se připravuje trochu jinak než pouhým uzením. Výrobci do něj přidávají například živočišné bílkoviny či prášek z odřezků masa. Není to podvod, odpovídá to normám. A vy to stejně nepoznáte. 

  • Jak se dnes vyrábí uzené maso?

    Autor: shutterstock.com

    Měli byste vědět, že když v supermarketu dáváte do vozíku vakuově balené maso, dáváte do něj výrobek, který za sebou na 99 procent nemá jen uzení. Spíše naopak – uzené maso se dnes upravuje tím, že se do něj vpravuje voda s různými chemikáliemi, jako jsou dusitany či fosfáty, a dále se přidávají sušené živočišné bílkoviny například z vepřové krve či odřezků masa. Nejde o nic nezákonného, naopak vše je v souladu s normami. Díky tomu je maso mimo jiné křehčí. Výrobcům to navíc umožňuje zvýšit v mase podíl bílkovin, protože ani analytické stroje nepoznají, zda bílkoviny pocházejí ze svalů, nebo zda jde o sušené přidané bílkoviny. 

  • Máte šanci poznat, jak je připravené uzené, které kupujete?

    Udírna
    Autor: Grada

    Že byste tedy raději maso uzené pěkně postaru? Bohužel, jednak nemáte šanci ho na první pohled poznat, jednak v podstatě stejně není k sehnání. Potvrdila to i foodblogerka Anna Grosmanová, která zároveň studuje potravinářské technologie. "Nepozná se to pomalu ani analýzou v laboratoři, natož aby to laik poznal pouhým ochutnáním," řekla. Podle ní je upravované maso mimo jiné reakcí na přání zákazníků. "Klasicky uzené maso je sušší, upravované je šťavnatější a tomu mnoho lidí dává přednost," vysvětluje Grosmanová. Podle ní se proto takto upravené maso běžně prodává i v renomovaných řeznictvích. Přesto – když se má sama rozhodnout, sháněla by dobré uzené právě u řezníků spíše než v supermarketech. 

  • Může maso s přidanou živočišnou bílkovinou škodit zdraví?

    Domácí udírna
    Autor: Grada

    V zásadě ani moderním způsobem upravené maso zdraví neškodí, ale vždycky je lepší si vybrat výrobek, který obsahuje co nejméně chemie. Zatímco dusitany zase tolik nevadí a snést se dají i fosfáty, cokoli dalšího už je navíc a u kvalitních výrobků se to většinou neobjevuje. Jde třeba o barviva včetně problematické košenily nebo želírovací látky. Problém je v tom, že na obale se ne vždy všechno dopodrobna objeví. A i když kupujete uzené v sekci masa a uzenin, může jít o kus vybalený z vakuového balení, o kterém už nevíte taky nic. Prodejce má sice povinnost údaje uvádět, ale kolik z nich to dělá a kolik zákazníků se na ně ptá? 

  • Snese se uzené se zdravím a hubnutím?

    Je libo klobásku nebo párek?
    Autor: Daniel Zahrádka

    A pokud jde o hubnutí? Uzené maso vyloženě dietní samozřejmě není, ale pokud si vyberete libové a nepřejíte se jím, rozhodně se nemusíte bát, že váha půjde nahoru. A občas nevadí ani ze zdravotního hlediska, ale pravidelně by se uzeniny ani uzené maso jíst neměly. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji