Proteinové tyčinky jako pomocník při hubnutí? Ano, pozor však na množství cukru!

Proteinová nebolí bílkovinná tyčinka na rozdíl od těch cereálních skutečně dokáže zahnat hlad. Pořád však jde spíše o nouzové řešení.
Proteinová nebolí bílkovinná tyčinka na rozdíl od těch cereálních skutečně dokáže zahnat hlad. Pořád však jde spíše o nouzové řešení.
Foto: Shutterstock.com
3. března  2015 
 12:00

Jsou skvělou pomůckou, když potřebujete zahnat hlad. Půlka vydá za hutnou svačinu, celá může nahradit lehký oběd. Řeč je o hitu posledních let – proteinových tyčinkách, které obvykle koupíte v lékárnách, drogeriích, prodejnách zdravé výživy nebo u prodejců potravinových doplňků. Díky obsahu bílkovin skutečně zasytí. Ale mají i jednu překvapivou nevýhodu, kterou je překvapivě vysoký obsah cukru. Co víc, velice často jde o takzvaný glukózo-fruktózový sirup, který není zdravý, a navíc zhoršuje ukládání tuků  těle. 

Když se před několika lety objevily na českém trhu proteinové tyčinky, odborníci na výživu zajásali: konečně se dá hubnoucím nebo těm, kdo si chtějí udržet váhu, poradit něco, čím mohou zahnat hlad, a přitom je to vhodné i s ohledem na dietní jídelníček. Jejich energetická hodnota se obvykle pohybuje mezi 700 a 850 kilojouly na zhruba 50 až 60 gramů, dle velikosti balení. 

 

V zásadě to platí dodnes, protože proteinová neboli bílkovinná tyčinka je skutečně v situaci, kdy máte třeba dlouhé jednání a není kdy a kam jít na oběd, lepším řešením než hladovění nebo zhltání nějaké sladkosti. Na druhou stranu, i tady se hodně vyplatí číst obaly – člověk si tak spíše uvědomí i rizika s tyčinkami spojená a to, že přece jen nejsou plnohodnotnou náhradou vyvážené stravy.

 

Pozor, rozhodně také nejde o dietní náhražku třeba čokolády nebo nanuka, na to jsou totiž tyčinky kalorické!

Příkladem celkem vhodného výrobku, který ovšem zarazí množstvím cukrů, jsou proteinové tyčinky z řetězce drogerií DM. Nicméně obsahují zhruba ze třetiny také bílkoviny – například banánová s čokoládovou polevou jich obsahuje 32 procent.

...
Autor: DM drogerie
Ve složení nicméně na prvním místě nenajdete proteiny, nýbrž glukózo-fruktózový sirup. Převedeno na váhu, najdete tu zhruba patnáct gramů bílkovin a dvacet gramů cukrů. 

 

Někomu nemusí vyhovovat lepivá konzistence této a jiných tyčinek z DM drogerie, nicméně v jejich prospěch mluví cena kolem 17 korun, která je u tohoto typu výrobků jedna z nejnižších. 

...
Autor: Nutrend
Cukr, a to konkrétně nepříliš vhodný glukózo-fruktózový sirup, mají na prvním místě i další výrobky, například výrobky značky Nutrend z řady Excelent Protein Bar Double s 24 procenty bílkovin. Například příchuť čokoláda + nugát s brusinkami za zhruba třicet korun udává, že kromě zmíněných bílkovin obsahuje 43 procent cukrů. Tento výrobce nicméně přišel i s řadou se sníženým obsahem cukru, kterou nazval Low Carb Protein Bar – obsahuje 30 procent bílkovin a pouhých pět procent cukru, navíc jde o maltitolový sirup. Vyjde na padesát korun. Glukózo-fruktózový sirup obsahují i proteinové tyčinky od Herbalife, které obsahují zhruba třicet procent bílkovin. 
...
Autor: Herbalife


...
Autor: Quest Nutrition
Neplatí to nicméně o všech výrobcích na trhu – stačí se podívat třeba na složení výrobku Quest Nutrition Quest Bar. V jeho složení najdete na prvním místě proteinový koncentrát (syrovátkový proteinový izolát, izolát mléčných bílkovin) a až na druhém místě cukry, konkrétně oligosacharidy (100% přírodní probiotická vláknina). Za tento výrobek o hmotnosti 60 gramů už je však třeba zaplatit více než padesát korun. I v něm je nicméně poměr cukrů a bílkovin zhruba stejný, v obou případech se pohybuje kolem dvaceti gramů váhy, cukr má však vhodnější složení než glukózo-fruktózový sirup. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji