Škola nákupů: Rozpustné čaje obsahují tolik energie jako pivo, pozor na ně!

Instantní čaje se nedají pochválit prakticky za nic. Chuť nic moc a ještě jsou příliš sladké, a tudíž energeticky vydatné.
Instantní čaje se nedají pochválit prakticky za nic. Chuť nic moc a ještě jsou příliš sladké, a tudíž energeticky vydatné.
Foto: Shutterstock.com
23. února  2015 
 06:00

Když sáhnete po rozpustném čaji, vlastně nezáleží na tom, zda zvolíte levný, nebo drahý výrobek. Jedno je jisté, až na výjimky obsahují příliš mnoho cukru. Zvýšíte si jimi denní energetický příjem. Rozdíly mezi nimi však jsou v chuti. 

Když lékaři mluví o tom, že by rodiče neměli zvykat své potomky už od útlého věku na sladkou chuť, jejich kritika ohledně nejmenších dětí míří na všelijaké rozpustné čaje a ovocné nápoje. 

 

Jejich běžnou složkou totiž nezřídka je cukr a je jedno, o který typ přesně jde. Protože se dá obejít úplně bez něj a jde dát dítěti vodu nebo čaj uvařený klasicky pomocí nálevu nebo sáčku. Rozdíl je to zásadní. 

 

Dvousetgramové balení granulovaného nápoje Sunárek Fenykl má glukózu neboli hroznový cukr na prvním místě, takže rodiče by už moc nemělo uklidnit tvrzení, že neobsahuje přidanou sacharózu neboli řepný cukr. Sladký je zkrátka až až. 

Trávení kojenců a batolat může lépe vyhovovat, pokud je v granulovaném nápoji coby sladidlo laktóza nebo mléčný cukr, ale dietní to nebude ani tehdy. Mezi tyto výrobky patří například banánovo-jablkový nápoj Babio, který doporučuje i Česká pediatrická společnost. 

 

Někteří výrobci se snaží množství cukru v těchto nápojích snižovat – příkladem je třeba ovocný nápoj Hipp Ovoce – Meduňka/200 gramů, v němž je 1,8 % sladidla jménem isomaltulosa, které tvoří glukóza s fruktózou. Výrobce slibuje, že tento typ cukru například méně poškozuje zuby, což je jedna z častých výtek vůči sladkému pití – kromě kalorické vydatnosti. Na druhou stranu, právě glukózo-fruktózový sirup vědci viní z nejnovější epidemie obezity. 

S nápoji pro větší děti a dospělé to rozhodně není lepší, spíše naopak. Mimochodem, i rozpustné nápoje je možné označovat slovem čaj, pokud ho v nich je alespoň jedno procento. Mnozí výrobci však používají pouze extrakt z čaje, a zákonnou normu tak nesplňují, což prokázaly některé testy. 

 

A pokud jde o obsah cukru? Většinou ho najdete na prvním místě a je jedno, o jakou cenovou kategorii jde. Mezi ty dražší výrobky patří třeba instantní čaj s chutí citronu a limetky značky Whittard of Chelsea, za vyšší cenu (kolem dvou set korun za necelých pět set gramů, stačí asi na dvacet nápojů) může obsažený třtinový cukr, který najdete na prvním místě.

 

Stejně drahý je čaj Chai Latte Classic Chaipur a i v něm tvoří hlavní složku cukr. Pyšní se sice obsahem koření a výtečnou a dobře hodnocenou chutí, nicméně ve dvě stě mililitrech hotového nápoje se skrývá téměř 600 kilojoulů, což je zhruba stejně jako ve velkém pivu. Jen o málo méně energie obsahuje sklenka hotového citronového rozpustného čaje K-klasik značky Kaufland. 

 

Pozor, sladké jsou i hotové čaje z nápojových automatů, málokteré nabízejí i variantu zcela bez cukru, protože jde rovněž o instantní nápoje. Nicméně v průměru mívají méně cukru než čaje, které si člověk připravuje z granulátu sám. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji