Müsli ke snídani? Dejte si pozor, ne po každém zhubnete

Müsli může být skvělou snídaní. Stačí ale sáhnout vedle, a naděláte si tak v dietě paseku.
Müsli může být skvělou snídaní. Stačí ale sáhnout vedle, a naděláte si tak v dietě paseku.
Foto: Shutterstock.com
7. ledna  2015 
 06:00

V domnění, že děláte správnou věc, sáhnete v obchodě po krabici s müsli, a zařadíte ho tak konečně do svého jídelníčku. Každý redukční jídelníček přece doporučuje snídat zrovna tohle, ne? Je to složitější. Pokud hledáte způsob, jak zhubnout, musíte se hodně pozorně dívat na složení výrobků. Müsli z ovesných vloček se sice ke snídani hodí, ale nesmí být přislazováno a rozhodně by nemělo být pražené. Pak se totiž mine se svým účelem. Poradíme vám, po kterých výrobcích sáhnout! 

Cereálie, müsli, cornflakes. To jsou tři naprosto odlišné věci, a proto je dobré se v nich vyznat. Někteří lidé si totiž stále pletou müsli a cornflakes. Rozdíl v nich je celkem zásadní. Zatímco u první zmíněné skupiny jsou základem ovesné vločky, u druhé je to mouka. Tyto dvě skupiny bychom mohli rozdělovat ještě dál. Pro tentokrát zůstaneme u müsli, které je z pohledu redukce váhy, na rozdíl od cereálií v podobě cornflakes, přijatelné. 

Jedovaté vločky trojnásobně přesáhly povolenou hladinu deoxynivalenolu.
Autor: profimedia.cz

 

Müsli s jogurtem a ovocem může být skutečně výživnou snídaní, která skvěle nastartuje organismus. Dokáže nás ráno hezky nakopnout a obnovit energii, kterou jsme během noci spotřebovali. Při správné volbě bychom neměli po většinu dopoledne cítit hlad. Ovšem právě správná volba dělá některým lidem problém.

 

Sypané, nebo pražené?

 

Dříve než sáhnete v obchodě po krabici či pytlíku s müsli, podívejte se na jeho složení. Zaměřte se hlavně na energii, přidané cukry a obsah vlákniny. Protože snídaně by měla obsahovat přibližně čtvrtku energetického příjmu z celého dne, ideální je, pokud má přibližně 1500 kJ. V případě, kdy se snažíte o redukci váhy, tak kolem 1000 až 1200 kJ. 

 

V obchodě můžete narazit na dva druhy müsli. Sypané a pražené. Pokud nevíte, po kterém sáhnout, určitě to je první jmenované. Pražené, jak už je znát z názvu, je dále tepelně upravované a často se smaží na oleji. To znamená, že jeho energetická hodnota rapidně vzroste a při doporučeném denním dávkování byste se rozhodně necítili zasyceně. Navíc se do něho přidávají zbytečné cukry.

Dobré müsli poznáte podle ovesných vloček, které by měly být jeho základem.
Autor: Shutterstock.com

 

Hlídejte si cukry a vlákninu

 

Z hlediska zdravé stravy je tedy naprosto nevhodné a příjmem energie se pomalu vyrovnává cereáliím z mouky. Výhodou je, že toto "špatné" müsli poznáte na první pohled. Jsou to slepené kousky vloček. Ve většině případů v nich naleznete i kousky čokolády, sušeného ovoce (které bývá také přislazováno) a oříšků.

 

Oříšky a ovoce se přidávají i do obyčejných sypaných müsli, jejichž základem jsou ovesné vločky. Neznamená to, že si takové nemůžete dát, ale sledujte pozorně obsah cukru. Ten by se rozhodně neměl přehoupnout přes 28 gramů na 100 gramů výrobku. 

Müsli je skvělé k snídani, musíte ale zvolit to správné.
Autor: Shutterstock.com

 

Optimální denní příjem vlákniny pro dospělého člověka je 30 gramů. Skutečnost je ale taková, že přijímáme o třetinu až polovinu méně. Přitom tato živina podporuje naše trávení, reguluje hladinu krevního cukru a při dostatečném příjmu tekutin nám v žaludku nabobtná, čímž nás zasytí na mnohem delší dobu. 

 

Müsli s ořechy, Penny

Energetická hodnota.....1476 kJ
Bílkoviny...................10,8 g
Sacharidy..................71,5 g
z toho cukry...............10 g
Vláknina....................10,5 g

 

Zapékané müsli s jahodami, Tesco

Energetická hodnota.....1848 kJ
Bílkoviny...................9 g
Sacharidy..................70 g
z toho cukry...............neuvedeno
Vláknina....................neuvedeno

 

Bio müsli, Albert

Energetická hodnota......1426 kJ
Bílkoviny...................8,7 g
Sacharidy..................73,2 g
z toho cukry...............14,9 g
Vláknina....................8,7 g

 

Mysli na zdraví, s kousky jižního ovoce, Emco

Energetická hodnota......1420 kJ
Bílkoviny...................9,2 g
Sacharidy..................34,2 g
z toho cukry...............22,9 g
Vláknina....................9,6 g

 

Früchte Müsli, Alnatura

Energetická hodnota......1368 kJ
Bílkoviny...................7,7 g
Sacharidy..................61 g
z toho cukry...............28,7 g
Vláknina....................8,5 g

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji