Umíte koupit med? Lepší než z obchodů bývá od včelaře

Na trhu se často objevuje i med, který se tváří jako český, ale není tomu tak.
Na trhu se často objevuje i med, který se tváří jako český, ale není tomu tak.
Foto: Shutterstock
28. prosince  2014 
 06:00

V dietách se poměrně často doporučuje med coby náhražka cukru – je zdravější a zároveň v sobě skrývá méně kilojoulů. Pokud se zajímáte o to, jak zhubnout, určitě byste ho měli mít doma. A teď v zimě dvojnásob, protože med má kladný vliv na imunitu. Pozor na podezřele levný med, často obsahuje cukrové sirupy. A ještě jedna věc: nevěřte tomu, že čím je med řidší a zlatavější, tím je lepší. Perfektní med může být nevýrazné barvy a plný krystalů cukru. 

Dost možná jste se s tím už setkali. Snažíte se koupit co nejlepší med, pokud možno domácí provenience, ale v obchodě narážíte jen na takový, který je sice označený jako "český výrobek", ale zároveň se ve složení dočtete, že jde o med "pocházející ze zemí EU". Případně ze zemí ES (Evropské společenství), případně ze zemí mimo EU. 

 

Český med ze zahraničí? Nesmysl


Med
Autor: Frieder Blickle

To je samozřejmě špatně, taková proti sobě jdoucí tvrzení se na medu v žádném případě objevovat nesmějí. Znovu na to ve svém novém prohlášení upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

"Označení český výrobek je s ohledem na zvláštní pravidla pro označování země původu medu přípustné a nezavádějící pouze v případě medu získaného/sklizeného výhradně v České republice," stojí ve zprávě inspektorů jednoznačně. 

I kdyby se takový med stáčel a balil v České republice, jako "český výrobek" se označovat nesmí, protože to je vyhrazeno pouze pro med, který je zároveň v České republice i sesbírán. 

 

U včelaře chybu neuděláte


jídlo
Autor: Profimedia.cz

Není to však zdaleka jediná věc, na kterou byste si při koupi medu měli dát pozor, a je jedno, zda ho kupujete u soukromého včelaře nebo v supermarketu.

Mimochodem, Český svaz včelařů doporučuje nákup u včelařů jako nejlepší možnost, protože chovatelé včel přímo spolupracují se státním veterinárním úřadem a musí se řídit příslušnými pokyny při ošetřování včelstev, což souvisí i s organizací distribuce a aplikace léčiv.

Také výsledky rozborů výskytu škodlivých a cizorodých látek v medu hovoří poměrně jednoznačně ve prospěch domácího produktu.

Celkově přitom kontroly medu nedopadají moc valně – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na jaře 2014 provedla mimořádnou kontrolu medů v maloobchodní síti. Ze tří desítek vzorků neprošlo osmnáct, protože byly falšované nebo za sebou měly neodborné zacházení. Nejčastějším prohřeškem bylo barvení medu – výrobci se ho pak snaží prodat za vyšší cenu – dále byl med ředěný.

Šlo většinou o medy od velkovýrobců, nejčastěji se na pranýři ocitla firma JSG Med s několika produkty, neprošly ani výrobky firem Včelapro Lednice a Medokomerc Čestín. Nevyhovělo také několik polských výrobců. 

 

Medovicový, nebo lisovaný? Prostě med


Lžíce medu pro zdraví denně.
Autor: Shutterstock.com
Pokud však chcete, aby výrobci hned v názvu rozlišovali květový med, nektarový med, medovicový med, vykapaný med, vytočený med či lisovaný med, nemusíte uspět.

Zákon nic podobného v souladu s normami EU nepřikazuje. Všechny tyto produkty se mohou prodávat a běžně prodávají pod prostým označením "med". 

Hodně se mluví také o tom, že med má být řídký, a zákazníci tomu nahrávají tím, že o med zkrystalizovaný neboli cukernatý nemají takový zájem. Včelaři však upozorňují na to, že stupeň krystalizace medu vcelku o ničem nevypovídá. I vysoce hodnotné medy mají totiž různou délku doby krystalizace.

A naopak, řídký zlaťoučký med nemusí vůbec být dobrou volbou, protože zvláště medy z Číny obsahují škrob kukuřice nebo třtiny. Chcete-li brát med spíše od včelaře, hledejte toho svého třeba na www.vcelarstvi.cz


Co hledat na etiketě medu? 


  • Údaj o původu (zda jde například o med lesní) 
  • Údaj o způsobu získávání a úpravy (většina medu se vytáčí a tento údaj se pak uvádět nemusí)
  • Země původu
  • Datum minimální trvanlivosti

Pokud kupujete med od včelaře, zajímejte se o následující údaje: jméno a adresa včelaře, údaj o druhu medu podle původu (z jaké rostliny med pochází), údaj o množství, minimální trvanlivost. 

 

Med na pečení? Ano, ale musí mít správné označení


čaj s medem
Autor: Shutterstock.com

Narazili jste už například na medy označené jako "med na pečení" nebo "med na vaření"? Je pravděpodobné, že nevyhovují parametry nebo mají neznámý původ.

Případně mohou mít vyšší obsah medu, a proto u nich stoupá riziko zkvašení. Může jít také, zvláště pokud je med podezřele levný, de facto o cukrový sirup s medovou příchutí. 

Zabránit riziku špatného nákupu by mělo i v tomto případě správné označení. Podle Státní veterinární správy ani pekařský med nesmí obsahovat žádná rezidua veterinárních léčiv či nadlimitní obsah kontaminantů z  prostředí.

Pekařský med se musí označit slovy „pekařský med“ nebo „průmyslový med“ a dále musí být uvedena země původu. Pekařský med musí být na všech obalech označen v blízkosti názvu údajem, že med je určen pouze na vaření, pečení nebo jiné zpracování. Samozřejmě musí být označen i všemi dalšími údaji, které jsou u potravin vyžadovány (identifikace výrobce/prodejce, množství, doba minimální trvanlivosti apod.).

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji