Podle BMI má nadváhu, přitom vypadá skvěle! Líp než vyhublá

Maeve s vyšším BMI vypadá mnohem zdravěji.
Foto: iStock.com
23. června  2018 
 06:00

Maeve Madden z Británie nedávno navštívila obvodního lékaře a po zvážení na diagnostické váze byla v šoku. Podle indexu tělesné hmotnosti byla zařazena do kategorie nadváhy. Její postava je ale překvapivě štíhlá a vysportovaná. "BMI je úplná hloupost," tvrdí Maeve.

Váha jí vedle hmotnosti ukázala BMI 26. Pro výpočet jsou nutné výška a váha. Zdravý BMI se pohybuje mezi hodnotami 18,5 až 24,9. Maeve by se tak prakticky měla se svou hodnotou 26 řadit mezi osoby s nadváhou. "Na fotografii napravo je vidět, jak jsem vypadala při BMI 18, a nemyslím si, že to lze považovat za normální," hodnotí svou postavu Maeve.

V období, kdy měření na váze ukázalo BMI 18, Maeve příliš nejedla a dělala spoustu kardia. Index tělesné hmotnosti ji ale škatulkoval jako normální, protože výpočet nezahrnuje množství tělesného tuku a svalové hmoty. Dnes se Maeve považuje za zdravou fit ženu a BMI neřeší. 

"Jsem trochu znechucená, protože jsem ušla dlouhou cestu, cítím se silná, plná energie a jsem šťastná v porovnání s dívkou na pravé fotografii," říká Maeve a dodává, že ji mrzí, že se dívky v dnešní době řídí BMI číslem, které není ani zdaleka objektivní. Nezahrnuje jak svaly a tuk, tak ani hustotu kostí a celkovou stavbu těla.

Když cvičíte a budujete svalovou hmotu, je možné, že se vám zvýší tělesná hmotnost. Svaly totiž při svém objemu váží dvakrát tolik než tuk. Odchylka ve váze tak může být u vysportované ženy poměrně velká a BMI už vás zařadí do nadváhy.

Maeve považuje BMI za zastaralé. Své tělo miluje a ve svém aktivním životě hodlá pokračovat. Necvičí, aby zhubla, ale aby se cítila fit a zdravá. "To, jak vypadám, neodráží číslo na váze. Jsem se svou postavou i vzhledem víc než spokojená," tvrdí Maeve. 

Slečnám, které se snaží shodit pár kilo s cílem snížit BMI, Maeve radí, aby se řídily vlastním úsudkem, nikoli bezvýznamnými čísly.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji