Zhubla skoro o 50 kilogramů. Pomohly jí keto dieta a přerušovaný půst

První rok nedělala vůbec nic a zhubla skoro 50 kilogramů. Jak to dokázala?
Foto: instagram.com/ellipticalifragilistic
7. ledna  2018 
 06:00

Když šla Kristina k doktorovi a po delší době stoupla na váhu, číslo sto čtrnáct ji vyděsilo. Uvědomovala si, že má nadváhu a že by jí prospělo nějaké to kilo shodit, ale teprve číslo na váze ji donutilo začít něco dělat. Zároveň nečekaná smrt blízkého kamaráda, ztráta zaměstnání a přijetí na její vysněnou školu ji inspirovaly k tomu, aby začala nanovo. A tak začala její cesta za lepším já. 

Rozhodla se, že vyzkouší keto dietu. Jedná se o nízkosacharidovou dietu s nízkým obsahem sacharidů, středním obsahem bílkovin a velmi vysokým obsahem tuků. "Počítala jsem si od začátku kalorie, abych věděla, jakou hodnotu mají moje jídla. Ne každý tohle zvládá, ale u mě to funguje," vysvětluje Kristina. 

Nejspíš vás to překvapí, ale Kristina první rok necvičila, a přesto hubla. "Začala jsem s nulovým cvičením. Soustředila jsem se pouze na změnu stravy. Věděla jsem, že kdybych udělala hodně změn najednou, vyhořela bych a skončila," vypráví Kristina. Zpočátku proto navštěvovala hodiny jógy a pilates, později přidala kardio a dnes cvičí pětkrát týdně. 

V současné době praktikuje metodu přerušovaného půstu. To znamená, že všechny potraviny jí mezi šestou a dvanáctou hodinou dopolední. Ráno vypije velkou kávu s mandlovým mlékem a stévií, potom si dá míchaná vajíčka se slaninou a salát s bílkovinami a tučnějším dresinkem. Pije dostatek vody, alkoholu se vyhýbá a nekouří.

Velkou motivací pro ni byl Instagram. Baví ji sledovat, jak lidé cvičí a jaká zdravá jídla si vaří. Proto se rozhodla, že by měla taky. Klíčem k úspěchu je podle dívky zvyk. Zvyknout si na jídlo a režim. Přestože to nebylo ze začátku snadné, dnes to Kristina miluje. "Sedět v letadle a vejít se do sedačky je skvělý pocit. Také nakupování je najednou zábava," vypráví Kristina. 

Zároveň má pro všechny, kteří se snaží zhubnout, jednu radu – fotit se a měřit se. Čísla, která postupně klesají, jsou motivující. "Pořád se učím novým věcem. Keto dietu studuji už tři roky a pořád nevím všechno. Nemusíte dělat všechno najednou, stačí začít. Pomalu. Nemusíte žít v tělocvičně a jíst, co vám nechutná. Zkrátka jen začněte," dodává dívka. 

 

Autor: Radka Zajíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji