Lékaři ji varovali, že pokud nezhubne, zemře: Dnes je k nepoznání!

Raina trpěla zdravotními problémy, což ji donutilo zhubnout.
Foto: Profimedia.cz
16. října  2016 
 06:00

Devětadvacetiletá Raina Trindade miluje všechno nezdravé jídlo. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že se projedla až ke sto třiceti kilogramům. Kdysi ji ale lékaři varovali, že pokud nezhubne, mohlo by se jí zastavit srdce. Teď sice váží 70 kilogramů, ale stále ji dohánějí stíny minulosti. 

I když zhubla Raina o polovinu své váhy a nepoznali byste na ní, že někdy měla problémy s nadváhou, sama si sebou stále ještě jistá není. Ve své hlavě je totiž podle sebe pořád tlustá. A to se jí podařilo zhubnout ze 130 kilogramů na 70. Ačkoliv měla s kily navíc problémy od malička, oním hlavním impulzem, který vedl k úspěšné ztrátě hmotnosti, bylo až varování od lékařů. 

 

Noční nálety do lednice
Během své cesty za hubnutím
Autor: profimedia.cz

Už jako dítě měla s jídlem problémy. Klidně v noci tajně šla do ledničky a snědla tam, na co přišla. Což samozřejmě dělalo těžkou hlavu jejím rodičům a snažili se s tím něco udělat. Její maminka vyzkoušela snad vše, co bylo možné, aby toho snědla méně a hlavně aby ji navykla na zdravější stravu, ale marně. 

"Nenáviděla jsem ovoce a zeleninu. Milovala jsem sladké a k tomu brambůrky, tyčinky a všechno nezdravé," vypráví Raina. Rodiče se samozřejmě snažili, aby doma nebyly žadné takové věci, které by akorát Rainu pokoušely. Jenže ona když měla peníze, šla do obchodu a koupila si jídlo sama. 

 

První marný pokus

V pubertě měla přes sto kilo. Na popud spolužáků a kvůli jejich posměškům se rozhodla, že se sebou začne něco dělat a zhubne. Tedy – začne dělat... Rozhodla se, že vyzkouší hubnoucí tabletky. "Začala jsem je brát bez jakékoliv předchozí konzultace s lékařem. Byla jsem prostě zoufalá a strašně si přála hubnout," vysvětluje. 

Po zmenšení žaludku začala šestkrát týdně cvičit.
Autor: Profimedia.cz
Prášky začala užívat v patnácti, ale neměly na ni žádný účinek. V pětadvaceti letech tedy byla ještě silnější, než byla, a byla naprosto letargická a odevzdaná vůči všemu okolo. Oči jí otevřel až lékař, který jí řekl, že pokud teď se sebou nezačne něco dělat, její nadváha ji zabije. 

 

Bez operace to nepůjde

Měla problémy s ledvinami, srdce bylo přetěžované, protože zásobit krví tak tlusté tělo je prostě záhul, klouby trpěly a cévy a tepny měla úplně ucpané. Proto jí lékař doporučil, že pokud se chce zachránit, měla by podstoupit operaci zmenšení žaludku. 

"Lidé si myslí, že když podstoupíte bariatrickou operaci, můžete si pak dělat a jíst, co chcete. Ale není to tak. Byla jsem jako malé dítě, které se učí znovu správně jíst. Ale stálo to za to," říká žena. Odborník na výživu jí pomohl sestavit jídelníček a šestkrát týdně chodila cvičit.

 

Ovšem pouze operace zmenšení žaludku na to, aby vypadala tak, jak vypadá, nestačila. Raina si poté tedy nechala odstranit přebytečnou kůži a vymodelovat prsa. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji