Dívka musela zhubnout, hrozilo jí, že jinak brzy oslepne!

Victoria zhubla za dva a půl roku 50 kilogramů.
Foto: Profimedia/Instagram
27. března  2016 
 06:00

Představte si 69 lžiček cukru. Tak přesně takové množství sacharidů do sebe mladá Angličanka denně dostávala skrze energetické nápoje. Byl by zázrak, kdyby to nezanechalo žádné zdravotní problémy. Právě ty donutily Victorii Stean, aby začala hubnout. 

Pokud by se čtyřiadvacetiletá Victoria Stean nezbavila své závislosti na sladkých energetických nápojích, hrozilo by jí, že oslepne. To však naštěstí působilo jako dostatečná motivace k tomu, aby se konečně zamyslela nad svým životním stylem a rozhodla se se sebou něco udělat. 

Za den byla schopna vypít až pět "energiťáků", což je ekvivalent zhruba 69 lžiček cukru. Není se čemu divit, když pak při výšce 170 cm měla 120 kilogramů. A to jí bylo teprve 21 let. Za dva a půl roku se jí podařilo zhubnout 50 kilogramů. Pomocí zdravého stravování a pravidelného pohybu. "Když se podívám zpět, nedokážu uvěřit, jak jsem mohla být tak hloupá a ničit si strašně zdraví," chytá se dnes za nos. 

Cukrovka? No a co!
Victorie zhubla 50 kg.
Autor: Profimedia.cz

Victoria bojovala s váhou od mala, navíc v devíti letech jí byla diagnostikována cukrovka I. typu. To samozřejmě znamenalo, že musela omezit svůj příjem cukru. Až se nechce věřit, jak moc později hazardovala se svým zdravím, když byla schopna vypít pět energetických nápojů denně – ty jsou přece plné sacharidů!

Během puberty ale vůbec nedbala rad a doporučení lékařů a příjem cukrů rozhodně neomezila. V šestnácti letech přišla další rána jako trest za to, že se s cukrovkou neléčila. Onemocněla retinopatií. Ta je spojována právě s cukrovkou a dochází při ní k poškozování cév v oční sítnici. V případě, kdy by diabetes nezačala nějakým způsobem korigovat, mohla by ve výsledku oslepnout. 

Nikdy jsem lékaře neposlouchala

Victorie si uvědomila až po dovolené v Tunisku, že to není v pořádku a že by měla se sebou začít něco dělat.
Autor: Profimedia.cz

"Lékaři mne varovali, že bych měla začít jíst zdravě. Ale neposlouchala jsem je," vypráví. Za svou váhu také byla středem posměšků ve škole, kde si na ni ukazovali prstem, že je tlustá. Na střední si navykla pít dvě plechovky energetického nápoje denně. Stala se na nich postupně závislá, a když si pití nedala, začala být nervózní a nepříjemná. "Zažívala jsem také dost nepříjemné bolesti hlavy, které odezněly, až když jsem si dala další," vzpomíná. 

U dvou plechovek ale dlouho nezůstalo, a tak ve výsledku vypila pět drinků denně. K tomu i zbytek stravy nebyl příliš pestrý – ale hlavně byl nezdravý. Když si pak uvědomila, že není schopna ujít kus cesty, aniž by se zadýchala, začalo ji to znervózňovat. Dvakrát měla dokonce vykloubené rameno. Vždy to způsobila nějaká prkotina. Měla prostě slabé klouby. 

Cítila se vedle muže nepatřičně

Victoria s přítelem.
Autor: instagram

Ve třiadvaceti letech si našla přítele, vedle kterého se najednou začala cítit nepatřičně, když se viděla na společných fotografiích. Po dovolené v Tunisku v roce 2013 se rozhodla, že prostě se sebou musí začít něco dělat. "Vzpomněla jsem si na varování lékařů a představa, že budu brzy nejen tlustá, ale i slepá, mě vyděsila," vypráví, co bylo hlavním impulzem. 

Bylo to pro ni velmi těžké. Musela se ze začátku poprat s "absťákem" z nedostatku energetických nápojů a cukru. Navíc trvalo asi šest měsíců, než se jí krevní cukr ustálil – pomocí léčby – na zdravé hladině. Pak kromě zdravé stravy přidala do svého života ještě pohyb. Týdně trávila pohybem deset hodin. To se samozřejmě odrazilo na její postavě: od léta 2013 se jí do této doby podařilo zhubnout o padesát kilogramů. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji