Klára zhubla o 32 kilogramů za dva roky. Jaké jsou její tipy na dietní jídla?

Klára zhubla o 32 kilogramů za dva roky. Jaké jsou její tipy na dietní jídla?
10. ledna  2016 
 06:00

Motivace pro hubnutí přichází často ze všech směrů. Někdy mívá duchovnější rozměr, jindy je naprosto prostá, leč o nic méně důležitá. Pro šestatřicetiletou Kláru Bláhovou se impulzem pro hubnutí stal obyčejný pohled do zrcadla. Za dva roky se jí tak podařilo zhubnout z 97 kilogramů na 65. Tedy o třicet dva kilogramů. Jak se jí to podařilo? 

Proč jste se rozhodla hubnout?

Protože jsem byla obrovská a obrovská byla i moje konfekční velikost 44–46. Špatně se mi s takovou nadváhou i chodilo – hrozně jsem se zadýchávala.

Co bylo pro vás impulzem?

Vidět se v zrcadle. Pohled to nebyl hezký, protože žádné oblečení nemohlo schovat tolik kil navíc. Na fotkách jsem vedle ostatních vypadala jako válec, jako taková paní Shreková.

Pro Kláru byla její nadváha problém.
Autor: Archiv Blesk pro ženy

Kde jste vzala plán?

Hubnout jsem začala v roce 2013. Povedlo se mi shodit něco přes 10 kg, ale pak už váha zůstala stejná. Letos na jaře jsem se obrátila na Svět zdraví – s váhou 84 kg. A terapeutka Kamila Novotná mi otevřela oči. První bylo pro mě zděšení, jak špatně na tom jsem. Tuk v mém břiše byl obrovský. Pochopila jsem, že jediná, komu ubližuji svým stravováním, jsem já sama.

Co následovalo?

Proběhlo kompletní vyšetření a sestavení jídelníčku. Během dvou týdnů jsem byla velmi překvapená sama ze sebe, jak mi to jde a hlavně jak mě to baví. Zjistila jsem, jak velká existuje nabídka zdravých surovin, ze kterých jde opravdu uvařit velmi chutné a hlavně zdravé jídlo.

Během dvou let zhubla 32 kilogramů.
Autor: Archiv Blesk pro ženy
Co vám dělalo největší problém?

Musím říct, že nic špatného si nepamatuji. Naopak mě hrozně bavilo hledat zdravé varianty všeho. Buchtu s kefírem jsem si mohla dát taky, jen jsem ji upekla ze špaldové mouky a cukr nahradila banánem. A když mám opravdu chuť na sladké, dám si kousek kvalitní čokolády.


Prozradíte triky, jak to zvládnout?

Když je jídelníček správně vyvážený, pocit hladu a chutě na sladké nemám. Když si dám večer skleničku vína a chci k tomu něco zobat, udělám si třeba celerové hranolky nebo si opražím semínka.

Co nového jste se díky hubnutí naučila?

Vařit. A zabývat se víc tím, co jím. Název na obalu je často velice klamný. Víc proto koukám na složení a do každého jídla zařazuju zeleninu. Dnes ji umím připravit na mnoho způsobů.

Čím vás hubnutí překvapilo?

Dnes mám nesmírnou radost, že jsem byla schopná svou postavu změnit. Hubnutí mi prospělo zdravotně – necítím se unavená, jsem sebejistá a optimistická. Už nemám migrény, což mě ohromně překvapilo. Pocit, že si můžu obléknout něco, co jsem si s 30 kily navíc nemohla dovolit, je nepopsatelný. Můj manžel říká, že má doma novou ženu.

TIP

Klářin tip na dietní jídlo

Brokolicový salát

Růžičky brokolice uvařte v páře. V pánvi na rýžovém oleji opečte krůtí maso, osolte, opepřete. V misce připravte špaldový kuskus. Vše smíchejte na talíři. V pánvi po mase opražte slunečnicová semínka, kterými pokrm na závěr zasypejte.

Video se připravuje ...
Náš tým při focení Kláry pro tištěný Blesk pro ženy. • VIDEO: Blanka Kubíčková

Další příběhy žen, kterým se podařilo zhubnout, a rady, jak na to, se dozvíte ve speciální příloze Hubnutí v novém čísle Blesk pro ženy, které vychází 11. ledna. 

 

Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji