Čtenářka Silvie: Začala jsem počítat kilojouly a zhubla 23 kilo za půl roku!

Čtenářka Silvie: Začala jsem počítat kilojouly a zhubla 23 kilo za půl roku!
9. ledna  2015 
 06:00

Po prvním dítěti přibrala Silvie deset kilogramů. „Jsem vysoká, tak to nebylo moc vidět,“ říká. Pak však nabrala dalších deset, a to už se jí nelíbilo. Trvalo ale pár let, než se odhodlala k rozhodujícímu kroku. 

Chcete shodit tolik kilo jako naše čtenářka? Jezte menší porce, počítejte energetickou hodnotu potravin. Zakazovat si nemusíte nic.
Autor: Shutterstock.com
„Po prvních kilech navíc jsem cítila, že to není ono, ale rozhodně jsem nebyla obézní,“ vypráví Silvie. Do prvního těhotenství si udržovala bez problémů štíhlou postavu a rekreačně sportovala. „Když se narodila malá, říkala jsem si, že začnu hubnout, ale nějak nebyl čas. Neměla jsem hlídání, takže jít do posilovny nebo na aerobik nebylo možné, stejně tak vyjet na kole nebo v zimě na lyže, jak jsem byla zvyklá. Trošku jsem zpohodlněla a váha šla nahoru,“ přiznává.
Po těhotenství přibrala Silvie dvacet kilo.
Autor: Shutterstock.com

„Začala jsem jíst větší porce, žaludek se mi roztáhl, večer jsem si k televizi neodpustila chipsy, přes týden dortík v kavárně... Po pěti letech jsem měla najednou celkem o dvacet kilo navíc. Narodilo se nám sice druhé miminko, ale to se na mé hmotnosti téměř nepodepsalo, prostě už jsem byla tlustá.“

 

Energetická kalkulačka

 

„Denně jsem na sebe byla naštvaná, moje nadváha mě pronásledovala. Jít si koupit něco hezkého na sebe nebylo možné, v časopise a televizi jsem viděla jen samé vyhublé modelky. Objevila se i celulitida, vyjít před lidi v plavkách byl horor.“ Silvie nezkoušela drastické diety, občas omezila sladkosti nebo večerní mlsání, ale nikdy nový režim dlouho neudržela. „Začátkem června jsem si šla koupit nové plavky. Strašně se mi nechtělo, a jak jsem nad vším přemýšlela, vzpomněla jsem si, že jsem před lety četla článek o energetické kalkulačce.

Silvie si se svou postavou nemohla ani koupit pořádné plavky.
Autor: Shutterstock.com

Našla jsem ji na internetu a objevila jsem celý interaktivní program na hubnutí. Zadala jsem na stránku své údaje a vyšla mi určitá doporučení, například informace, že pro zhubnutí musím se svou postavou sníst asi 6500 kJ denně. Navíc tam jsou energetické hodnoty potravin a tabulka, která vám je spočítá – a taky vám to ,spočítá‘, když hubnete moc rychle nebo překročíte denní limit příjmu.“ Silvie si začala vařit podle navržených receptů, dodržovala poměr bílkovin, sacharidů a tuků. „Jedla jsem dřív hrozně špatně a nevyváženě!“ konstatuje dnes.

 

Nejen tři kila, ale víc!

 

Mladou ženu hubnutí s počítačem začalo bavit. „Když jsem něco zkazila, svítila

Pohled na váhu nemusí být vždy depresivní.
Autor: Shutterstock.com
obrazovka červeně, ale hlavně jsem nad sebou měla pomyslný bič. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala ve všech hodnotách a tabulkách, ale výsledky se dostavily hned po prvním týdnu. Protože jsem měnila návyky, řekla jsem ostatním, že hubnu. Kamarádky jen tak pozvedly obočí. Ani se jim nedivím, takové hubnutí známe všechny dobře: dvě tři kila dolů a pak zase nahoru. Jenže já jsem se nezastavila na dvou ani čtyřech nebo pěti kilogramech. Hubnula jsem dál a najednou všechny zajímalo, jak jsem to dokázala."

 

„Nemusím se halit do oblečení“

 

Silvie nakonec shodila za více než půl roku 23 kilogramů, dostala se tak tři kilogramy pod svou původní hmotnost. „Je to víc než rok, co mám štíhlou postavu, a pořád se toho pocitu nemůžu nasytit. Vyjít na pláž a nehalit se do parea, koupit si oblečení, které se mi líbí, mít nové sebevědomí, to je fantastické!“ Silvie se vrátila k běžnému jídelníčku, nepočítá kalorie, ale změnila spoustu stravovacích návyků. „Dám si všechno, ale jen trochu. Celá porce v restauraci se do mě nevejde. Motivovala jsem i svého muže, ten už zhubl dvanáct kilogramů.“

 

 

Silviiny rady:

 

  • Místo chipsů chroupám u televize zeleninu.
  • Mám rituál, že si po obědě dám kávu a kousek kvalitní tmavé čokolády.
  • Během diety jsem rozhodně nezanevřela na sacharidy, protože i ty tělo potřebuje.
  • Dávala jsem si tedy celozrnné těstoviny, jedla celozrnné pečivo a jednou za čas si dala za odměnu kousek dortu.
  • V restauraci jím normálně, ale většinou si dávám poloviční porce.
Autor: oli

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji