Jsi tlustá šereda! Až tahle věta z úst dcery mě donutila zhubnout

Eva byla zdrcena dceřinou reakcí, proplakala několik nocí
Foto: archiv čtenářky
13. ledna  2015 
 06:00

Eva vedla spokojený život. Ve svém bytě se starala o manžela a dceru, která právě nastoupila na druhý stupeň základní školy. Ráda vařila a největší odměnou jí vždy bylo, když celé rodině chutnalo. Brzo to na ní začalo být vidět.

 

Svou zálibu v dobrém jídle mohla rozvíjet také v práci, kde jako cukrářka připravovala zákazníkům rodinného pekařství jen samé poctivé dobroty. Díky klidu a pohodě si dlouho nevšímala ručičky na váze, která se velmi rychle blížila stovce.

„Jako dítě jsem byla velmi živá a sportovně založená, váhu jsem nikdy řešit nemusela. Pro všechny ty aktivity bylo nemožné ztloustnout,“ vysvětluje Eva. Po svatbě a následném porodu však zůstala několik let doma a sport se stal minulostí. Přítomností naopak byla starost o dítě a domácnost a vaření. „Po porodu se mi nepodařilo zhubnout na původní váhu, a dokonce jsem dále nenápadně přibírala,“ vzpomíná Eva. „Manželovi to nikterak nevadilo, vždycky říkal, že je fajn mít doma kus baby,“ doplňuje s úsměvem. Ani s nástupem do práce se situace nezlepšila, spíše naopak. V kolektivu podobně stavěných kolegyň nebylo problém dát si k odpolední kávě jeden či dva čerstvě upečené zákusky a především neustále ochutnávat připravované výrobky.

Eva byla zdrcena dceřinou reakcí, proplakala několik nocí
Autor: archiv čtenářky


Její váha jí téměř zničila vztah s dcerou

Situace se začala komplikovat v době, kdy její jediná dcera ladně vplula do období puberty a změnila školu. „Najednou jsme již nebyly takové kamarádky jako dříve. Nechtěla moje svačiny, odmítala společné večeře, a dokonce se mnou přestala chodit ven,“ vybavuje si Eva. „Zpočátku jsem to přisuzovala jen změnám nálad čerstvého puberťáka a brala to na lehkou váhu,“ doplňuje. Jednou spolu šly nakupovat a potkaly její spolužáky. Ta chvíle pro ni byla jako blesk z čistého nebe. Stála u auta a čekala, až se dcera s kamarády vypovídá. V tom se jeden z nich zeptal, zda támhleta paní s košíkem je její máti. Dcera se líně otočila jejím směrem, pak zpátky a prohlásila: „Ta šeredně tlustá? Ses asi zbláznil, ne?“


„Dodneška si myslím, že dcera neví, že jsem ji slyšela. Každopádně to pro mě byl takový šok, že jsem u zrcadla probrečela několik dní. Celé její chování mi do sebe začalo zapadat a já pochopila, že se za mě jednoduše stydí,“ popisuje Eva. Po překonání citového otřesu se rozhodla, že to tak nenechá a pokusí se zhubnout. „Samozřejmě proběhly první pokusy zbavit se kil doma a pokud možno nenápadně. Ty však vedly pouze k nechápavým pohledům manžela a skrytému výsměchu dcery,“ smutně se usmívá Eva. S počtem neúspěšných pokusů také rapidně ubývalo její sebevědomí. Z dříve veselé a družné ženy, které bylo všude plno, se stala zamlklá a smutná osoba.


Od počátečních neúspěchů ke šťastnému konci díky odborníkům
Takto se Eva trápila mnoho měsíců, než jí kamarádka doporučila návštěvu v brněnském Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment. „Zpočátku jsem tomu nevěřila, obávala jsem se, že už mi nic nepomůže,“ konstatuje Eva. „Doma jsem zkoušela různé diety i půsty, a dokonce jsem začala i cvičit, z čehož mě ale vzápětí neskutečně bolely klouby.“ V institutu Kompliment ji v první řadě velmi překvapil milý a individuální přístup. „Z prvního setkání jsem měla velmi dobrý pocit a vyloženě jsem se těšila na další návštěvu. Probrali se mnou všechny trable a předcházející neúspěchy a dokázali mě znovu dodat motivaci,“ vypráví Eva. Docházela sem dvakrát týdně po několik měsíců a postupně se učila základy zdravého a racionálního stravování.

„Musím přiznat, že začátky nebyly úplně jednoduché a já musela hodně bojovat. Vůbec jsem o potravinách, jejich složení a vzájemných kombinacích neuměla přemýšlet a absence příloh a ovoce v první fázi hubnutí pro mě také nebyla lehce překonatelná. Na druhou stranu se celý program obešel bez jakýchkoli doplňků stravy a chemie, což mě opravdu potěšilo,“ vzpomíná Eva. Příjemné pro ni bylo i cvičení v tzv. termolůžku, před kterým se místo rozcvičky nahřívala v termoboxu a probírala s výživovou poradkyní zásady redukčního jídelníčku a své pokroky. „Toto cvičení s možností regulace zátěže je po dlouhé době první, které mi opravdu vyhovuje a nezatěžuje moje klouby. Přitom je to ale pěkná dřina,“ směje se Eva.

Eva byla zdrcena dceřinou reakcí, proplakala několik nocí
Autor: archiv čtenářky


To, že nový způsob redukce hmotnosti slaví úspěch, se projevilo hned první měsíc, kdy se jí podařilo zhubnout 6,5 kg. V hubnutí dále pokračovala a v současné době se její váha z původních 90 kg dostala na necelých 70 kg. Největší radost má však z urovnání vztahu s dcerou. „Když viděla, že se opravdu snažím a kila jdou dolů, pochopila, že to myslím vážně, a dokonce mi nabídla pomoc. Nyní spolu pravidelně nakupujeme a vaříme jako dřív, ovšem už jedině podle zásad racionálního stravování, které prospívají nám oběma,“ uzavírá Eva.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji