Jídlo a hubnutí vs. práce na směny

Dodržovat zásady správného stravování je během nočních služeb složité
Dodržovat zásady správného stravování je během nočních služeb složité
Foto: Profimedia.cz
7. října  2015 
 09:03
?

Jeden den (například pondělí) vstávám ve tři hodiny ráno a směna trvá do cca 18 hodin, v úterý pracuji od cca 14 do 24 hodin, nespím ve své posteli a ráno (středa) vstávám ve čtyři ráno a směna trvá do cca 6 hodin....pak jedu domů a večer (středa) jedu na 17 hodin do práce, v noci trocha odpočinku maximálně tři hodiny (od 1h do 4h, někdy žádný) a pak směna trvá do 8 hodin. Následuje den volna, (v práci) ne/možnost lednice, mikrovlnky, varné konvice....

Kateřina

Stravování ve směnném provozu není vůbec jednoduché. V době, kdy jste v práci, se snažte jíst pravidelně po menších dávkách. Pokud je to přes den, můžete si dopřát jídla klasická, běžně konzumovaná. Jíst pravidelně bych ale doporučila i při směnách, kdy pracujte v nestandardním čase, např. přes noc.

To je doba, kdy je náš organizmus zvyklý odpočívat. Nicméně pokud v tuto dobu pracujte, snažte se dát si něco malého alespoň každé 3-3,5 hodiny. Pokud nemáte možnost zajistit si jídlo jinak než z „vlastních zdrojů“, doporučuji mít připravených několik svačin z domova – obložené pečivo, sendviče, zelenina, ovoce, müsli tyčinky (ideálně bez polevy), saláty apod.

Vhodnější je, v případně nočních směn, vybírat jídla lehčí, lépe stravitelná. Určitě nezapomínejte, v průběhu jakékoli směny, kdy budete pracovat, na dostatečný příjem tekutin. Bezva by bylo, kdyby se vám dařilo dát si poslední jídlo tak 3 hodinky před tím, než si půjdete lehnout (ať to bude v kteroukoli denní dobu).

Věra Boháčová DiS.

Další otázky pro Věru Boháčovou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji