Jak zhubnout po porodu

Váhový přírůstek v těhotenství je normální, hubnutí po porodu nesmíte uspěchat
Váhový přírůstek v těhotenství je normální, hubnutí po porodu nesmíte uspěchat
Foto: Shutterstock
7. října  2015 
 08:57
?

Jsem těhotná, přibrala jsem 20 kilo, celkem to bude tak 25 kilo. Před otěhotněním jsem vážila 65 kilo na 165 centimetrů. Rodit mám v říjnu. Chci pak co nejdříve kila shodit, ale zároveň kojit. Jak na to, co rozhodně nedělat a co naopak zkusit. 

Monika

Hubnutí po porodu se nesnažte uspěchat. V průběhu kojení a po něm se může váha ještě výrazně upravit, proto s radikálními úpravami režimu (strava, pohyb) počkejte, až přestanete kojit. Bezprostředně po porodu se zaměřte na to, aby vaše strava byla co nejpestřejší a hlavně pravidelná, s dostatkem tekutin. 

Cvičení se věnujte pouze takovému, které Vám doporučí v porodnici, tedy takovému, které vede k co nejlepší regeneraci po porodu. Po zhojení všech ran a následné regeneraci (ať už budete rodit klasickým způsobem nebo císařským řezem) můžete začít s pravidelnou pohybovou aktivitou (jak Vám zdravotní stav dovolí), ideální jsou např. svižnější procházky s kočárkem.

Ale i tady platí, že byste se neměla snažit „lámat rekordy“. Zkrátka pravidelně jíst, nepřejídat se, jíst pestrou a vyváženou stravu a pravidelně se hýbat, byť to nebude nijak intenzivní cvičení. Po ukončení kojení uvidíte, jak na tom budete s hmotností a pak, třeba s pomocí odborné konzultace, režim opět upravíte (a třeba i trochu zpřísníte). Přeji mnoho štěstí zdraví a radosti z miminka.

Věra Boháčová DiS.

Další otázky pro Věru Boháčovou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji