Končím s kouřením. Přiberu?

Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny během čtyř let klesne o 40 procent
Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny během čtyř let klesne o 40 procent
Foto: Shutterstock.com
11. prosince  2014 
 12:38
?

Problémy s váhou nemám, výkyvy během roku jsou do tří kil, což se většinou samo srovná. Ale chci přestat kouřit a bojím se, že kvůli tomu půjde moje váha nahoru, i když se budu v jídle hlídat stejně jako dosud. Hrozí to, a jak tomu předejít, když už vlastně méně jíst nechci? 

Monča V. 

To, že chcete přestat kouřit, velmi chválím. Není to jednoduché a rozhodnutí je často nejtěžší. Stává se často, že lidé, kteří přestanou kouřit, přibývají na váze. Je to způsobeno absencí nikotinu, který zvyšuje výdej energie, což představuje po zanechání kouření hmotnostní nárůst v průměru o 4 kg. Pokud se ale hmotnost dále zvyšuje, pravděpodobně se jedná o chyby ve stravování, a to ve smyslu „cigaretu nahrazuji něčím k jídlu“. Pak může dojít k tomu, že se váha bude nekontrolovaně zvyšovat.

Pokud ve Vašem jídelníčku není kde snižovat příjem energie, zkuste se zaměřit na její výdej. „Naordinujte“ si pravidelnou pohybovou aktivitu, kterou můžete vzniklý nižší výdej energie vybalancovat, navíc se budete cítit příjemně a podpoříte svou psychickou odolnost, kterou budete po zanechání kouření jistě potřebovat. Další variantou je svěřit se do rukou odborníka, který Vám pomůže kritické období překonat.

Držím palce. A ještě mi dovolte malé doplnění – odborníci se shodují na tom, že z hlediska zdravotních prognóz je jednoznačně lepší mít pár kilo navíc než kouřit.

 

 

Věra Boháčová DiS.

Další otázky pro Věru Boháčovou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji