Jak zhubnout, když ještě kojím? Mám stále deset kilo navíc

Při kojení se až na výjimky nijak rychle nehubne, tělo si naopak tukové zásoby uchovává
Při kojení se až na výjimky nijak rychle nehubne, tělo si naopak tukové zásoby uchovává
Foto: Shutterstock.com
14. prosince  2014 
 23:21
?

Mám půlroční dítě, které stále kojím a ještě tak půl roku kojit chci. Po porodu mám stále 10 kilo navíc. Kojením rozhodně nemizí, spíše naopak. Co s tím mohu dělat? Pohybu mám celkem dost, denně ujdu několik kilometrů s kočárkem. Kamarádka s malým dítětem, která rovněž kojí, takhle zhubla, na mě to nefunguje, i když jím rozumně a rozhodně ne za dva. 

Michala, Kladno

Úbytek hmotnosti při kojení není tak obvyklý, jak se mezi veřejností tvrdí. Většinou dochází jen k velmi pomalé a mírné redukci tělesné hmotnosti. Velikost a rychlost poklesu je mimo jiné ovlivněna například tělesnou hmotností před otěhotněním, kdy víme, že ženy, které byly před otěhotněním obézní, hubnou v období kojení velmi málo, nebo i vůbec. 

Co je ovšem důležité, to je vědět, že rychlý a výrazný pokles hmotnosti během kojení není vhodný a ani bezpečný, a to zejména pro dítě. Z tuku matky se totiž do mateřského mléka mohou uvolňovat na tuk navázané nebezpečné látky jako těžké kovy, polychlorované bifenyly a tak dále, které má maminka uložené vázané na tělesný tuk ve svých tukových buňkách. Proto je vhodné redukovat pomaleji a raději zvýšením pohybové aktivity, tedy nejlépe rychlou chůzí, s mírně omezeným jídelníčkem.

Pohybovou aktivitu si zapisujte a pak si můžete na internetu vypočítat hodnotu vydané energie. Většina lidí množství vydané energie pohybem nadhodnocuje, a naopak podhodnocuje množství energie, kterou zkonzumují a vypijí. Proto si zkuste nejprve psát jídelníček, kolik čeho sníte a vypijete a kolik taky denně nachodíte, a pak můžete sama vidět, zda je výdej energie dostačující.

RNDr. Pavel Suchánek

Další otázky pro Pavla Suchánka

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji