Bariatrická operace skoro v 70 letech?

Lékaři většinou doporučují, aby lidé s obezitou podstoupili zmenšení žaludku do 65 let věku
Lékaři většinou doporučují, aby lidé s obezitou podstoupili zmenšení žaludku do 65 let věku
Foto: Profimedia
11. října  2015 
 15:19
?
Manželovi je 68 let, je vcelku zdravý, aktivní, stále chodí do zaměstnání - učí na vysoké škole. Bohužel začal mít velké problémy s klouby, způsobené zřejmě nadváhou. Při výšce 175 cm váží 125 kilogramů, lékaři mu doporučili zhubnutí. Byl by vhodným adeptem na operaci? Pomocí diety si rychlé a účinné zhubnutí neumím představit.
 
Jana Dvořáková
Z výšky a váhy vypočítaný index BMI u Vašeho manžela je  40,8 , tedy již  kategorie obezity III. stupně s velmi vysokými zdravotními riziky.

 

Větším problémem indikace k  eventuálnímu operačnímu řešení obezity je však spíše věk vašeho manžela - většina bariatrických  výkonů se provádí do věku 65 let. Při velmi dobrém biologickém stavu  pacienta  lze připustit k věk vyšší. V případě  Vašeho manžela však doporučuji začít návštěvou nutričního specialisty - je nutno odhalit největší chyby, kterých se dopouští ve svém jídelníčku, je nutno upřesnit potraviny, které jsou pro něj vhodné (a nevhodné). Většinou není nutno se trápit úzkostlivým dietním režimem,ale spíše doporučený stravovací režim dodržovat. Je také nutno se zamyslet nad možností zvýšení tělesné aktivity.
MUDr. Stanislav Černý

Další otázky pro Stanislava Černého