Co si představit pod pojmem malabsorbční operace?

Po každé bariatrické operaci jsou pacientům doporučována režimová opatření - hlavně změna životního stylu
Po každé bariatrické operaci jsou pacientům doporučována režimová opatření - hlavně změna životního stylu
Foto: profimedia.cz - ilustrace
14. srpna  2015 
 19:26
?

Vaše odpověď na jednu z otázek zní: Pacienty, u kterých předpokládáme možné selhávání, indikujeme spíše k malabsorpčním operacím (omezujícím absorpci živin ) - jedním z důvodů obezity těchto pacientů je právě neochota dodržovat doporučený stravovací režim. Co si představit pod těmito operacemi? 

Petra K. 

Operací zaměřených na obezitu je celá řada - v České republice je nejvíce rozšířeno 5 metod: žaludeční bypass, žaludeční bandáž, tubulizace žaludku, žaludeční vertikální plikace a biliopankreatická diverze.

Dotazované malabsorpční operace (výkony omezující vstřebávání potravy) jsou založeny na principu rozdělení tenkého střeva na část alimentární (odvádějící trávicí šťávy) a část společnou, kde se potrava mísí s trávicími enzymy.

Zde teprve dochází ke vstřebávání živin a tuků - příkladem je např. biliopankreatická diverse.V USA a v Evropě převažující a též v naší republice stále četnější žaludeční bypass představuje kombinaci efektu restrikce a malabsorpce.

Po každé bariatrické operaci jsou pacientům doporučována režimová opatření - hlavně změna životního stylu týkající se náhledu na příjem stravy, fyzickou aktivitu a hlavně dodržování dietních omezení.

Režimová opatření se týkají nejvíce pacientů po bandáži žaludku-po malabsorpčních či kombinovaných operacích nejsou omezení tak přísná na druh potravin, jako spíše na rozdělení  stravy do 5-7 malých, dobře rozkousaných porcí denně.Musí se hradit některé vitamíny, musí se laboratorně kontrolovat složení minerálů, zvláště železa v krvi.

MUDr. Stanislav Černý

Další otázky pro Stanislava Černého