Co jíst během dlouhých nočních směn?

Zdravotníci často pracující celé noci, neměli by během nich proto hladovět a pak vše dohnat naráz.
Zdravotníci často pracující celé noci, neměli by během nich proto hladovět a pak vše dohnat naráz.
Foto: Shutterstock.com
19. ledna  2015 
 15:00
?

Mám zaměstnání na směny. Jeden den mám například službu 24 hodin od večera do večera. Problém je, že nevím, co bych měla jíst v noci. Nikdy nespím po noční celý den. Jana

Stravování při směnném provozu je hodně náročné. Důležité je i to, o jakou práci se jedná, tedy zda jde o práci fyzicky náročnou, či sedavé zaměstnání. Doporučila bych Vám zachovat pravidelnost v jídle, tedy jíst cca po 3,5 hodiny něco lehkého, spíše v menší porci, aby nenásledovala větší únava, a to ať máte denní, noční či celodenní směnu. Jídla nemusí být teplá, mohou fungovat např. formou svačin – jogurt s pečivem a ovocem, obložený chléb se šunkou/sýrem a zeleninou, zeleninový salát s masem či sýrem apod.

I zde bych doporučila dodržet zásadu nejíst těsně před spaním, tedy poslední jídlo si dát alespoň 2,5 hodiny před ulehnutím. Po celou dobu pracovní směny (ať už přes den či v noci) dodržujte pravidelný pitný režim, tedy průběžně popíjejte vhodné tekutiny. Rozhodně je pro Váš organismus důležité, aby byl po směně čas pro odpočinek. Optimálně by spánek měl trvat cca 7 až 8 hodin.

Bc. Tamara Starnovská

Další otázky pro Tamaru Starnovskou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji