Chcete zhubnout i po čtyřicítce? Pohlídejte si tyhle druhy ovoce i jeho úpravu!

  • Chcete zhubnout i po čtyřicítce? Pohlídejte si tyhle druhy ovoce i jeho úpravu!
    11. listopadu  2018 
     06:00

    Samozřejmě s námi můžete polemizovat. Že ovoce je super, protože má spoustu vitaminů a dodá energii. Jistě – je chutné, plné vlákniny a živin, ovšem pořád je to potravina, která obsahuje cukr. Sice přírodní, ale když se snažíte hubnout, nebude zrovna vaším nejlepším přítelem. Věnujte pozornost množství a taky druhu ovoce. Tyhle druhy z jídelníčku vyřaďte a myslete i na úpravu ovoce.

    Ovoce má hodně fruktózy, což je hlavní důvod, proč spousta lidí po něm nehubne. Fruktózu zpracovávají pouze játra. A když mají játra hodně energie, je vyšší pravděpodobnost, že přebytečnou fruktózu přemění na tuky, a ty se začnou ukládat na horší časy. Zvláště ženy by si na to měly dávat pozor, po čtyřicítce zejména! Pokud potřebujete shodit více kilogramů, pak je lepší některé druhy omezit nebo je raději zcela vypustit.

     

  • Konzervované ovoce

    Autor: iStock

     

    Může to být zdravý a cenný doplněk stravy, pokud ale není v konzervě plné sladkého sirupu. „Vybírejte si ovoce konzervované ve vodě nebo ve vlastní šťávě, nikdy ne v sirupu,“ říká Jillian Kubala. Nutriční terapeutka Dana Šímová nedoporučuje kompotované ovoce vůbec. „Úpravou ovoce ztrácí vitaminy, enzymy a minerální látky, navíc se zvyšuje glykemický index, a pokud se ještě přidá cukr, zvyšuje se energetická hodnota.“

     

  • Sušené ovoce

    Autor: iStock

     

    Podobně je to i se sušeným ovocem, které se zdá být ideální chuťovkou ve chvílích, kdy vás přepadne hlad. Bohužel opak je pravdou, sušené ovoce je velkým sabotérem vašich hubnoucích snah. Třeba takové sušené brusinky mají 26 gramů cukru na porci, rozinky dokonce 30 gramů na čtvrt šálku! „Přestože malé množství sušeného ovoce může být skvělé rychlé občerstvení, zvláště v kombinaci se zdroji zdravých tuků a bílkovin, jako jsou ořechy nebo jogurt, častá konzumace může způsobit nárůst hmotnosti,“ říká Jillian Kubala, nutriční specialistka. Vždy je lepší dát přednost čerstvému ovoci.

  • Ovocná smoothies

    Autor: iStock

     

    Jistě, pít rozmixované ovoce je fajn, a dokonce po něm můžete i hubnout. Ovšem pozor, záleží na tom, co do smoothie dáváte. Pokud navíc smoothies kupujete hotová, pak to může být cukrová bomba, po které rozhodně neshodíte. A stačí jedno či dvě balení denně – a ručička na váze se nepohne. „Vyrábějte si domácí smoothie, ale nepřehánějte to s množstvím. Vyhýbejte se ovoci, které má příliš sacharidů, například banánům nebo mangu, a vždy do něj přidejte zdroj bílkovin, třeba jogurt nebo proteinový prášek,“ radí nutriční terapeutka Jillian.

     

  • Banány

    Autor: Shutterstock

     

    Chutnají skvěle a zasytí, ovšem při hubnutí nejsou vhodnou volbou. Obsahují až 17 gramů cukru na jeden kus a jejich kalorická hodnota je kolem 500 kJ na jeden kus. Mají vysoký glykemický index a při hubnutí na ně raději zapomeňte.

  • Hroznové víno

    Autor: iStock

     

    Vypadá neškodně, ale jak říká Brooke Alpert, autorka knihy o detoxu, ani hrozny nejsou nejlepší volbou při dietě. V jednom hroznu může být až 16 gramů cukru – a jen jednu kuličku asi nikdy nesníte. Jinak je hroznové víno zdravé, má spoustu vitaminu B, draslík, železo a snižuje hladinu cholesterolu.

     

  • Mango a ananas

    Autor: iStock

     

    Odborníci na hubnutí varují také před těmito druhy ovoce. Ananas obsahuje asi 13 gramů cukru na 100 gramů, mango až 16 gramů na 100 gramů ovoce. Pokud se rozhodnete přece jen tyto druhy jíst, pak si opravdu musíte hlídat velikost porce. Jeden kus manga totiž váží 500 až 700 gramů!

    Které potraviny vám pomůžou vytvarovat břicho? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše. • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji