Chcete zhubnout a už vám bylo 40? Držte se těchto rad!

  • Chcete zhubnout a už vám bylo 40? Držte se těchto rad!
    14. října  2018 
     06:00

    S věkem prý přichází moudrost a hlubší empatie, ovšem bohužel dost často taky možnost, že nedopneme kalhoty. Počínaje čtyřicítkou to bude ještě horší, protože metabolismus je pomalejší, a spalujeme tím pádem mnohem méně a pomaleji. Ovšem nemusíte rezignovat, zkuste se řídit radami Natalie Jillové, fitness trenérky a výživové specialistky. Ta tvrdí, že čtyřicítkou nic nekončí!

    Hubnout ve čtyřiceti jde hůře než ve dvaceti. Co všechno byste měla začít hned teď dělat, abyste v padesáti nevážila o dvacet kilogramů více? Tyhle věci mějte na paměti!

     

     

  • Vzpomeňte si na zlatá pravidla o hubnutí

    Autor: iStock

     

    Některé věci se po čtyřicítce sice změní, ale základní principy úspěšného hubnutí zůstávají stejné. Musíte jíst méně, zhruba o 400 kalorií denně. Neměla byste se snažit zhubnout týdně o víc než jeden kilogram. Pomalejší shazování je pro vaše tělo zdravější a taky udržitelnější.

    Neměla byste vypouštět jednotlivá jídla, zejména snídani či večeři. Když to budete dělat, stane se z vás noční veverka, která bude hledat, kde by co snědla. Přeskakování jídel taky zvyšuje pravděpodobnost, že vaše hladina cukru prudce stoupne a vy se vrhnete na nějaký zákusek.

     

  • Přehodnoťte živiny, které konzumujete

    Autor: iStock

     

    Některé potraviny prostě po čtyřicítce musíte vypustit z jídelníčku. Zejména rafinované cukry jsou zabijákem vaší požadované váhy. Udržujte příjem sacharidů pod kontrolou a přidejte do stravy více zdrojů bílkovin. Tím si zachováte svaly a metabolismus nebude tak vyčerpaný trávením. Každé vaše jídlo by mělo obsahovat dostatek zeleniny (s ovocem opatrně) i zdrojů bílkovin (porce by měla mít velikost vaší dlaně). Ideální jsou pro bílkoviny řecký jogurt, vejce, kuře a ryby.

    Nezapomínejte na komplexní sacharidy (porce jejich zdroje by měla mít velikost uzavřené pěsti). Vhodné jsou fazole, čerstvé ovoce a sladké brambory. Vedle toho jezte zdravé tuky, každé jídlo by mělo obsahovat zhruba 7 až 10 gramů, to je asi jeden a půl lžičky olivového oleje, čtvrt avokáda nebo dvě lžíce ořechů.

  • Konzumujte méně kalorií, ale častěji

    Autor: iStock

     

    Zvýšená odolnost vůči inzulinu může způsobit, že budete mít častěji hlad. Rozdělte si tedy jídlo do tří středně velkých jídel a jednoho až dvou malých svačin. To udrží hladinu cukru v krvi stabilní a zároveň nebudete trpět vlčím hladem. Jídla s vysokým objemem, ale málo kaloriemi (ovoce a zelenina) vám pomůžou, abyste se cítila plná.

     

  • Pečlivě si vybírejte lahůdky

    Autor: iStock

     

    Jistě, je to smutné, že si po čtyřicítce nemůžete k televizi naložit hromadu chipsů nebo si dopřávat do aleluja čokoládové koktejly, ovšem i v tomhle věku si můžete vychutnávat oblíbené pokrmy, jen je nutné udělat malé změny. Přemýšlejte, jestli fakt toužíte po tom pytlíku s chipsy, nebo toužíte po něčem jiném?

    A pokud přesto nemůžete odolat, dopřejte si jen malou porci a vychutnejte si každé sousto. Některé ženy si můžou takhle dopřát každý den 100 až 150 kalorií navíc, jiné jen dvakrát či třikrát týdně. Pozor, alkohol se taky počítá! Takže buď jedna sklenka k večeři, nebo kostička čokolády. Ne obojí.

  • Více se hýbejte

    Autor: iStock

     

    Je těžké zhubnout jen dietou, zvláště po čtyřicítce, kdy nás začínají pohlcovat hormony typu testosteron a ubývá nám estrogenu. Výsledkem je, že když se nebudeme dost hýbat, začne nám ubývat svalovina a začnou nám narůstat faldíky. Doporučení zní jasně: aspoň třicet minut denně je super začátek, ovšem ideální by bylo ujít denně deset tisíc kroků. Ovšem to se dá jen stěží zvládnout. Týdně byste pak měla cvičit minimálně třikrát, ideálně čtyřikrát.

     

  • Znáte se, tak k sobě buďte upřímná

    Autor: iStock

     

    Oslavit čtyřicítku ještě automaticky neznamená, že musíte ze dne na den vypustit ze svého života určité potraviny, abyste zůstala štíhlá. Buďte k sobě upřímná a nelžete sama sobě. Pokud víte, že nemůžete projít kolem té cukrárny, kterou jste tak moc milovala, a chcete zhubnout, jednoduše musíte jít jinou cestou.

    Hledejte způsoby, jak odolat. Může to být zpočátku drsné, ale neberte to jako deprivaci a své rozhodnutí zhubnout berte jako pozitivní volbu. Uvědomte si, že tyhle potraviny pro vaše zdraví a cíle nejsou ideální, takže je vlastně nepotřebujete.

     

    Kterých deset superpotravin vám pomůže při hubnutí? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Deset superpotravin, které vám pomohou při hubnutí • VIDEO: Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji