Udržte si letní postavu: Co snídat, obědvat i večeřet, aby kila nešla nahoru

  • Udržte si letní postavu: Co snídat, obědvat i večeřet, aby kila nešla nahoru
    12. září  2018 
     06:00

    Zahájila jste jaro dietou a užila si léto mnohem štíhlejší? Nezahazujte všechnu tu dřinu a pracujte na sobě i nadále. Ačkoli plavky zase na několik měsíců schováte do skříně, není důvod najet do starých kolejí a shozené kilogramy opět nabrat. Příští rok tak můžete mít ještě lepší formu než letos! Vsaďte na naše rady a přizpůsobte dietní režim podzimu.

  • Podzimní ovesná kaše k snídani

    Autor: istock.com

    Zatímco v létě převládala jídla spíše studená, s přicházejícím podzimem budete upřednostňovat jídla teplá. Zahřejte se tak hned ráno ovesnou kaší s vůní skořice!

    Na její přípravu budete potřebovat hrst ovesných vloček, šálek mléka, půl lžičky skořice, pár vlašských oříšků, jablko nebo hrušku a med na oslazení. Ovoce můžete nastrouhat a zamíchat při vaření do kaše nebo ho servírovat až při podávání.

  • Vyzkoušejte teplé saláty

    Autor: istock.com

    Na saláty už je poněkud chladno. Pokud vám ale přišly praktické a chutnají vám, přidejte do nich potraviny, které tělo podle čínské medicíny oteplují.

    Smíchejte směs čerstvé nebo tepelně zpracované zeleniny s obilovinou, jako je kuskus, bulgur nebo tarhoňa. Vyzkoušet můžete i nejrůznější druhy těstovin, jako jsou kukuřičné, cizrnové, rýžové nebo špaldové. Mezi teplé potraviny se také řadí červené maso, kozí sýr nebo granátové jablko.

  • Sezona dýní zahájena

    Autor: istock.com

    Zatímco v létě jsme se těšili ze sezony cuket, okurek, paprik a rajčat, na podzim vede především dýně! Její využití je široké. Dá se zakomponovat jak do sladkých pokrmů, tak i slaných.

    Na snídani nebo svačinu si můžete připravit dýňové muffiny nebo koláč. Na oběd nebo večeři pro změnu oceníte rychlý dýňový krém

    Dýni Hokkaidó nakrájejte na kostičky a dejte péct na půl hodinu do trouby. Mezitím si připravte zeleninový vývar nebo povařte kostku zeleninového bujónu s litrem vody. Do vývaru vložte dýni, vše rozmixujte a přidejte na zjemnění trochu (kokosové) smetany. Pak už stačí polévku pouze dochutit solí, pepřem, popř. zázvorem a muškátovým oříškem.

  • Voda je základ

    Autor: istock.com

    V každém ročním období je nezbytné dodržovat pitný režim. Ten by měl být tvořen čistou neperlivou vodou, která odplaví toxiny z těla ven. Při nedostatečné hydrataci organismu tělo vodu naopak zadržuje, a tak se cítíme nateklí. 

    Voda v těle mimo jiné přepravuje potřebné živiny, je nositelem různých látek a funguje i jako rozpouštědlo a ředidlo. Z velké části také napomáhá trávení. Pokud se stravujete zdravě, ale zanedbáváte pitný režim, můžou vás ve větší míře trápit nadýmání, zácpa, apod.

  • Objevte kouzlo bylin a uvařte si čaj

    Autor: istock.com

    V chladném období vás čaje zahřejí a při důkladném výběru surovin i pomohou se správným chodem organismu. Zázvorový čaj pomáhá s trávením a zelený čaj detoxikuje, a tedy i odvodňuje. Pokud se potýkáte s nějakým zdravotním problémem, objevte kouzlo bylin. Připravit si můžete i čaj na hubnutí, který podporuje chod metabolismu.

    Základ pitného režimu by ale stále měla tvořit voda. Proto čaje zařazujte pouze jako doplněk!

  • Podzim si říká o jogging

    Autor: istock.com

    S klesající teplotou se pomalu loučíme i s letními sporty. Pokud to ale počasí dovolí, vyběhněte na čerstvý vzduch nebo vyzkoušejte jogging.

    Jedná se o rychlou chůzi, která je ideální na hubnutí, jelikož si udržíte tepovou frekvenci na hodnotách pro spalování tuků. Nepodceňte ale volbu oblečení, abyste svaly příliš dlouho nezahřívali.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji