Máte problémy s přejídáním? Takhle se jich zbavíte!

29. srpna  2018 
 06:00

Že na hubnutí má velký vliv psychika, to už je známo. Ale u mnohých mohou mít osobní problémy doslova katastrofální dopad na zdraví. Záchvatovité přejídání je porucha příjmu potravy, o které se příliš nemluví. Přitom je stejně závažná jako anorexie či bulimie, a tak by rozhodně neměla být podceňována. Zjištěte, co záchvaty vyvolává a jak se jich zbavit.

Snažíte se držet dietu, a po pár dnech se vždy nekontrolovatelně přejíte? Ze zcela nevinné situace rázem vznikl závažný problém? Z přejídání se stal zvyk a intervaly mezi záchvaty se neustále zkracují? Ručička na váze stoupá, vy cítíte beznaděj, ale neumíte přestat?

Záchvatovité přejídání není znakem slabosti a už vůbec byste se neměli za svůj problém stydět. Jde o psychickou nemoc. Ztrátu kontroly nad jídlem může vyvolávat hned několik spouštěčů.

Možná vše započaly poznámky rodiny ohledně vaší postavy nebo jste si v jídle našli únik od reality. Příčin může být hned několik a nemusí souviset nutně se vzhledem. Přejídáním může ve výsledku trpět i člověk se zdravou váhou.

Autor: iStock.com

Hmotnost nemusí stoupat ani v závislosti na záchvatech, a to pokud jedinec záchvaty kompenzuje pohybem, zvracením (spojeným s bulimií) nebo se udržuje na nízkém kalorickém příjmu dostatečně dlouhou dobu.

Váha není měřítkem, jak moc závažný problém je. Záchvaty mají ale jednoznačně vliv na zdraví, jelikož tak neustále balancujete mezi dvěma extrémy. Buďto držíte hladovku, nebo přijmete v krátkém čase nadměrné množství jídla, které organismus zatíží.

V dlouhodobém důsledku si zpomalujete metabolismus, snižujete trávicí schopnost organismu. U žen vzniká nerovnováha hormonů, což způsobuje i ztrátu menstruace. Léta přejídání mohou mít dlouhodobý vliv na váš zdravotní stav.

Jaký je spouštěč?

Chcete-li se ze záchvatů vyléčit, musíte si uvědomit závažnost problému a nalézt spouštěč. Vzpomeňte si na svůj první záchvat a zkuste si vybavit, co vás k němu přimělo. Možná to byla jen špatná nálada. Z čeho vznikla? Souvisela s problémy s partnerem nebo se situací v práci?

Pokud jste ve svém zaměstnání nespokojení, je možné, že problém kompenzujete právě jídlem. Zatímco v práci už ve dveřích cítíte stres a nátlak, váš domov spolu s jídlem představuje komfortní zónu. S návratem z práce se tak těšíte na jediné uspokojení. To ale netrvá dlouho.

Pocit viny

Po záchvatu se dostaví pocit viny. Moc dobře si totiž uvědomujete, jak moc svému tělu ubližujete a že jídlo váš problém nevyřeší. Vyhledejte proto pomoc. Možná vám pomůže svěřit se kamarádovi nebo rodině. Pokud jste ale na pochybách, zdali by dokázali problém pochopit, vsaďte na pomoc odborníka.

Psycholog vás vyslechne a objektivně posoudí vaši situaci. Pomůže vám nalézt příčinu a následně poradí, jak problém řešit. Pokud si už nyní uvědomujete, co záchvaty spouští, pracujte s tím.

Je spouštěčem váš partner? Promluvte si s ním o vašem vztahu a vyřešte vše, co vám nějakým způsobem vadí. Necítíte-li se dobře ve své práci, vystupte z komfortní zóny a začněte si hledat novou pozici. 

Váš problém nespočívá v jídle! Správný jídelníček tedy záchvaty nevyřeší. Pouze je může na nějaký čas oddálit. Psychická nemoc si žádá léčení, proto se nebojte požádat o pomoc.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji