Co vám pomůže udržet si motivaci k hubnutí? Vsaďte na přípravu a výzvy!

Foto: istock.com
6. srpna  2018 
 06:00

Najít tu správnou motivaci je první krok, který byste měli před hubnutím učinit. Chcete obléci kalhoty, které jste nosili ještě ve studentských letech, nebo jen toužíte po obdivu okolí? Najděte si nejlépe cíl, který lze konkrétně specifikovat, ať už je to právě velikost oblečení nebo číslo na váze. Nezapomeňte ale ani na dílčí motivace, které vás udrží po celou dobu v režimu! 

Nebojte se čísel!

Ačkoli byste neměli lpět na číslech, není na škodu si nějaké hodnoty vymezit. Koneckonců nějak svůj pokrok monitorovat musíte a odraz v zrcadle dokáže často klamat. Obzvlášť když se posuzujete právě vy sami. Stačí nepadnoucí oblečení nebo špatné světlo v místnosti a nešetříte na sobě kritikou.

Váha není vždy objektivní, jelikož mají na ni vliv voda v těle a obsah střev. Pokud víte, že vás tohle číslo dokáže snadno rozhodit, vsaďte na metr a přeměřujte se každý týden na stejných místech.

Stanovte si hlavní i dílčí cíle

Plánujete zhubnout o deset kilogramů? Třeba vám nakonec ke spokojenosti bude stačit osm. Proto si vytyčte menší cíle a průběh hubnutí si rozfázujte. Dejte si dosažitelný cíl v podobě tří kilogramů za měsíc, a když zvládnete zhubnout více, budete na sebe o to pyšnější.

"Zdravý úbytek se pohybuje okolo půl kilogramu až kilogramu týdně. Nelze však předem tušit, jak tělo na změny zareaguje. Záleží na mnoha faktorech, jako jsou dosavadní režim, stavba těla, rychlost metabolismu, a zejména u žen hrají podstatnou roli i hormony," tvrdí výživová poradkyně Veronika Duží.

Informujte jednu osobu, jejíž názor je pro vás důležitý

Pokud nechcete vykřikovat do světa, že se pouštíte do hubnutí, pak to nedělejte. Vyberte si ale jednu osobu, která se vás nebojí objektivně kritizovat. Ve chvíli, kdy budete mít nutkání hřešit nebo hubnutí úplně vzdát, vaše blízká osoba vám připomene cíl, který jste si zadali.

Autor: iStock.com

Ačkoli kritika často bolí, dokáže být tím největším hnacím motorem. Zvolte proto osobu, která umí být přísná, je objektivní a nebojí se argumentovat. Na jejím názoru vám ale musí záležet.

Vsaďte na výzvy

Zpestřete hubnutí výzvami a zapojte do nich i své blízké. Cítíte, že vám nedělá dobře pečivo? Zkuste ho na dva týdny vyřadit. Už dlouho se přemlouváte k běhání? Vytvořte si výzvu, která bude obsahovat běžecký plán. Vyběhněte vždy v pondělí a v pátek. První týden zkuste uběhnout celkem tři kilometry, druhý pět kilometrů, třetí sedm, atd.

Předcházejte rizikům selhání

Při dietě budete mnohem více vnímat všechny nástrahy. Oslavy narozenin, páteční večery u sklenky vína, chutě na sladké se znásobí a kolegyně v práci před vámi nepřestanou mlsat...

Buďte si vědoma všech rizik a nenechte se překvapit! Mléčnou čokoládu vyměňte za hořkou nebo upečte nějaký zdravý koláč a doneste i kolegyním. Nenápadně do svého režimu zapojte své okolí.

Na oslavách si objednejte jídlo, které výrazně nenabourá váš režim, a sklenku vína vyměňte za perlivou vodu s citronem. Zábavu si užijete i za střízliva.

Obklopte se lidmi se stejným cílem

Autor: iStock.com

Frustruje vás, že vás přátelé v hubnutí nepodporují? Jednoduše s nimi tohle téma neprobírejte. Najděte si podporu prostřednictvím facebookové skupiny s fitness zaměřením nebo oslovte sympatickou slečnu v posilovně. Nebojte se navazovat kontakt s lidmi se stejnými zájmy.

Zapisujte si své pokroky

Co je psáno, to je dáno. Proto si kupte zápisník, kam si budete zapisovat nejen aktuální hodnoty (např. váha, míry, atd.), ale i pocity. Zaznamenávejte si i případná selhání, abyste si mohli odůvodnit, proč výsledky nejsou takové, jaké jste očekávali. 

Úhledná stránka s krásnými výsledky vás bude motivovat k tomu, abyste v novém režimu setrvali co nejdéle.

Průběžně se odměňujte!

Na odměny v podobě jídla hned zapomeňte. Naučte se kalorická jídla nahrazovat zdravějšími alternativami. Nebudete mít tak pocit, že se omezujete, a dieta půjde mnohem snadněji.

Autor: iStock.com

Vsaďte na jiné materiální odměny! Kupte si nový sportovní nátělník nebo legíny. Podpoříte tak své hubnutí a zároveň si uděláte radost.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji