Hubněte díky sacharidovým vlnám! Za tři týdny o pět kilo méně a natrvalo

Hubněte díky sacharidovým vlnám! Za tři týdny o pět kilo méně a natrvalo
15. července  2018 
 06:00

Tahle dieta prý změní váš život. Během jednadvaceti dnů nejen zhubnete, ale taky se vyrýsuje vaše tělo a budete se cítit mnohem zdravěji. Jak na to, to se dozvíte v knize Chrise a Heidi Powellových Extrémní proměna, kterou vydalo nakladatelství Anag. O co v téhle dietě jde a zvládne ji každý?

Autoři ve své knize nabízejí osvědčený návod na hubnutí a udržení si váhy, který prý dokáže změnit život. Předkládají propracovaný detailní plán, jak můžete své tělo změnit během 21 dnů – ať jste po porodu nebo vám zbývá posledních pět kilo, kterých se nemůžete zbavit.

S jejich pomocí se dozvíte, jak extrémní proměnu pomocí sacharidových vln praktikovat, jak a kdy cvičit, a taky se naučíte spoustu nových receptů. A jak konkrétně sacharidové vlny fungují? Týdenní program extrémního cyklu zahrnuje čtyři dny vysokosacharidové, dva dny nízkosacharidové a jeden den restartu a vážení.

Autor: Anag

Ve dnech vysokosacharidových budete jíst převážně jídla s vysokým obsahem sacharidů, bílkovin a s nízkým obsahem tuků. Ve dnech nízkosacharidových budete jíst jídla s vysokým obsahem bílkovin, tuků a s nízkým obsahem sacharidů. Neustále se však musíte taky soustředit na kalorický příjem. Pokud zjistíte, že jste s úbytkem váhy stagnovali, zkontrolujte si příjem kalorií. V první fázi, kdy jíte hodně sacharidů, se živiny dostávají do svalů a rychlost metabolismu se zvyšuje. Ve druhé se naopak štěpí a oxidují tuky.

Odborníci však varují, že jde o náročnější dietu, kdy musíte zapojit hodně pevnou vůli, a to dost důsledně. Přínosem tedy bude jen pro ty, kteří dokážou dlouhodobě dodržovat pravidla racionální a zdravé stravy, znají své tělo a dokážou ho hlavně poslouchat.

Nutriční terapeutka Dana Šímová ovšem sacharidové vlny doporučuje pro nastartování metabolismu a jsou podle ní nejefektivnějším způsobem, jak rychle zhubnout. "Podmínkou ovšem je vychytat si na základě individuálních pocitů a výsledků svůj vlastní systém, který bude fungovat," říká.


Ukázkový jídelníček pro vysokosacharidový den:

Snídaně: Sendvič s vejci a čedarem (140 g batátů, 2 celá vejce, ½ plátku čedaru, ½ šálku špenátu). Kalorie: 1200 kJ. 11 g tuků, 30 g sacharidů, 17 g bílkovin.

Svačina: Kořeněný banánový koktejl (1/2 šálku neslazeného mandlového mléka, 1 zmrazený banán, ½ šálku odtučněného bílého řeckého jogurtu, ¼ šálku proteinového prášku s vanilkovou příchutí, ¼ lžičky vanilkového extraktu, špetka muškátového oříšku, špetka skořice, 20 kapek stévie a 6 kostek ledu). Kalorie: 1082 kJ. 4 g tuků, 35 g sacharidů, 27 g bílkovin.

Oběd: Na grilu pečené batáty plněné grilovaným kuřecím masem, kukuřicí a černými fazolkami (1/2 šálku pečených batátů, 55 g kuřecího grilovaného masa, 2 lžíce kukuřice, ¼ šálku černých fazolí uvařených, 1 lžíce grilovací omáčky, špetka černého pepře, sůl, ¼ šálku brokolice). Kalorie: 1147 kJ. 4 g tuků, 36 g sacharidů, 20 g bílkovin.

Svačina: Dobrota s lesním ovocem (2/3 šálku odtučněného sýra cottage, ½ šálku ostružin, ½ šálku borůvek, ½ šálku celozrnných cereálií, špetka skořice, ½ šálku malin, několik kapek stévie). Kalorie: 1151 kJ. 1 g tuků, 45 g sacharidů, 25 g bílkovin.

Večeře: Losos s cuketovými nudlemi (1 velká cuketa, 110 g lososa, 2 stonky chřestu, 1 lžíce omáčky pesto, citronová šťáva). Kalorie: 1200 kJ. 16 g tuků, 8 g sacharidů, 25 g bílkovin.

Kterých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Autor: aši, aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji